Zawsze jest interesujące dowiedzieć się, że niektóre zioła mogą również poprawić niektóre warunki zdrowotne.
Kurkuma jest kolejnym przykładem na to, że rozwiązanie problemu zdrowotnego może znajdować się w naszej szafce kuchennej, w postaci zioła lub przyprawy.
Kurkuma jest kłączową rośliną wieloletnią pochodzącą z Azji Południowej. Zdecydowana większość tego zioła, z rodziny imbirowatych, pochodzi z Indii. Roślina ta potrzebuje temperatury pomiędzy 70F a 85F oraz znacznej ilości opadów w ciągu roku, aby dobrze się rozwijać.
Kurkuma jest jednym z kluczowych składników wielu curry, nadaje im kolor i smak oraz jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w kuchni południowoazjatyckiej i bliskowschodniej.
Kurkuma jest również używana do celów leczniczych. Firmy wykorzystują korzeń i kłącze (podziemną łodygę) do produkcji suplementów, wspomagających i leczących wiele dolegliwości zdrowotnych, takich jak niestrawność, reumatoidalne zapalenie stawów i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Ponadto, ekstrakt z kurkumy może pomóc w poprawie słabego wzroku, kaszlu i zwiększeniu produkcji mleka u kobiet. Kurkuma była używana w dużych ilościach jako przyprawa bez żadnych reakcji niepożądanych, a suplementy są generalnie bezpieczne.
Ludzie używają kurkumy jako zioła detoksykującego od tysięcy lat w Indonezji. Stosowanie kurkumy zostało uznane i udowodnione przez kilka pokoleń, a zioło to jest uważane za "Królową wszystkich ziół" ze względu na jego sukces w leczeniu problemów zdrowotnych.
Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że kurkuma jest najważniejszym ziołem dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, utrzymania integralności DNA i poprawy ogólnego trawienia.