Pięknie udekorowana potrawa przemawia do apetytu, dlatego jest to szczególnie ważne, gdy przygotowujemy jedzenie dla dzieci. Ale dorośli też docenią Twój wysiłek, zwłaszcza w święta.
Jak udekorować stół na uroczystość?
Oto kilka prostych sposobów na udekorowanie przygotowywanych potraw produktami, które zawsze są pod ręką.
Dekoracja z gotowanej marchwi, groszku, ogórka kiszonego i gałązek pietruszki jest idealna do klasycznej sałatki "Olivier" i "Moskwa".
Jodełka z liści pietruszki i plasterków papryki będzie pasować do każdej sałatki.
Jak zwykle sałatka z owoców morza nie jest ozdobiona, ale "gałązka" zieleni, żurawiny, czarne oliwki i "kwiaty" gotowanych jaj nie zepsują smaku sałatki. Ten sposób dekorowania potraw można wspaniale wykorzystać również w przypadku farszu. Nie ma znaczenia czy jest to ryba, mięso czy sałatka zaprawiona majonezem i galaretką. W tym przypadku, dekoracja może być nawet pokryta cienką warstwą galaretki - dla dodatkowego piękna i konserwacji.
Jako wspomnienie lata wygląda sałatka warzywna, której wierzchołek wygląda jak łąka kwiatowa. Boki sałatki można udekorować zieleniną lub fasolką szparagową.
Umieszczając na sałatce żydowskiej świąteczny wieniec (na odpowiedni dzień), udekorujesz nie tylko potrawę, ale i cały świąteczny stół. Do wykonania wieńca potrzebne będą: natka pietruszki, żółtko, plasterek sera i czerwona papryka.
Sałatka "Mimoza" może być ozdobiona bukietem płatków czerwonej cebuli, pietruszki i gorzkiej papryki. Należy jednak przygotować się na to, że goście nie zjedzą takiej dekoracji: zbyt pikantna!
Atrakcyjna kompozycja może być utworzona na powierzchni sałatki warzywnej, całkowicie wypełniając ją koperkiem i ustawiając świece, zwinięte z plasterków sera i zwieńczone plasterkami słodkiej papryki lub pomidora. Dodatkowym akcentem będą nasiona granatu, przedstawiające girlandę choinkową.
Aby zrobić "świeczki", rozpuść blok sera we wrzącej wodzie, układając go w plastikowej torebce. Kiedy ser jest gorący i miękki, rozwałkuj go za pomocą wałka na cienką warstwę, odetnij górną część torebki i zwiń ser ciasno z szeroką stroną w folię. Schłodzić w lodówce i pokroić w plasterki.
Zwykły ogórek będzie wyglądał jasno jak słońce, jeśli odetniesz mu końcówki i wsadzisz młodą marchewkę. Co najważniejsze, wybierz ogórek nieco krótszy od marchewki.
Chcesz udekorować danie spiralą z ogórka? Nie potrzebujesz do tego specjalnego noża, wystarczy zwykły. Nawlec ogórka na szpikulec, naciąć nożem miąższ ogórka aż do szpikulca, a następnie, nie wyjmując noża, po prostu obrócić ogórka.
Pokrój ogórek na kółka nie grubsze niż 2 mm, ułóż je w rzędzie na zakładkę i zaczynając od końca, gdzie położyłeś pierwsze kółko, zwiń, a następnie przetnij w środku, otrzymasz dwie piękne zielone "róże".
Nikomu nie przychodzi do głowy, że najodpowiedniejszym produktem do wykonania dekoracyjnej jadalnej "róży" jest zwykła kiełbasa. Kiełbasę kroimy obieraczką do warzyw na cienkie paski, w każdym robimy podłużne nacięcie, lekko cofając się od końców.
Następnie, biorąc jeden koniec, wsunąć go do cięcia dwa lub trzy razy i pociągnąć opaskę uciskową masz. W ten sposób zwykle formuje się "kucyki". Teraz zwiń wiązkę w rulon i otrzymaj "różę".
Uwaga! Jeśli zamierzasz zaimponować swoim gościom lub rodzinie niezwykłymi dekoracjami żywności, nie zapomnij o ćwiczeniach. Mimo prostoty wykonania, wszystkie te cuda dekoracyjnej kuchni wymagają co najmniej jednej próby.
Przyzwyczailiśmy się, że lody mogą być w kubeczku, rożku, brykiecie lub wazie. Ale będzie szczególnie pyszny, jeśli będzie można go zjeść z czekoladowym "koszyczkiem".
Upiecz czekoladowe muffiny według ulubionego przepisu. Gdy tylko będą gotowe, wyjmij formę z piekarnika i gdy muffiny są jeszcze gorące, przykryj formę tą samą foremką, uprzednio smarując jej dno masłem. Teraz dobrze docisnąć. Górna foremka wyciśnie wgłębienia w muffinkach i będziesz miała koszyczki. Górną foremkę pozostawić jako docisk, aż do całkowitego ostygnięcia koszyczków z muffinkami.
Jeśli nie masz drugiej takiej foremki, weź szklanki, które zmieszczą się we wgłębieniach foremki, posmaruj je masłem, delikatnie wciśnij w gotowe muffiny, a następnie delikatnie wlej do szklanek wodę, aby stały się wystarczająco ciężkie, by działać jak prasa.
Zwykle ciasto kruche jest trudne do pokrojenia na ciasteczka, ponieważ kruszy się. Jeśli jednak do klasycznego przepisu na ciasto kruche dodasz 100 g więcej masła i trzy jajka zamiast dwóch, ciasto będzie na tyle elastyczne, że będzie można je wycisnąć z miękkiej plastikowej butelki. Trzeba tylko wcześniej wyciąć ostrym nożem w pokrywie pozory gwiazdy. Ciasteczka wysypujemy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bon appetit!