Dzień dobry, przyjaciele!
Jedzenie to przyjemność, to fakt. Zwłaszcza jeśli jest przygotowany z sercem. Lubisz zjeść dobry i pożywny posiłek? Uwielbiam je =)
Ale na świecie jest tak wiele pokarmów, które mogą spowodować nie tylko zatrucie, ale i śmierć. I nie chodzi tu tylko o jakieś egzotyczne produkty, ale o całkiem pospolite, które są powszechnie dostępne w naszych supermarketach.
Teraz w sklepach można znaleźć prawie wszystko: ośmiornicę, a także różne grzyby czy orzechy. Ale obie mogą być bardzo niebezpieczne. Czasami produkt jest niebezpieczny sam w sobie i powinien być spożywany w niewielkich ilościach, czasami staje się niebezpieczny w wyniku niewłaściwego przechowywania lub przetwarzania.
W pogoni za zdrowym stylem życia i zdrową żywnością, a czasem po prostu dla urozmaicenia kulinarnego, jemy produkty, które są nam zupełnie nieznane. Nawet nie myśląc o tym, że mogą być toksyczne.
Najbardziej niebezpieczne produkty spożywcze
Aby nie zaszkodzić sobie i swoim bliskim, warto zapoznać się z topem najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia człowieka produktów spożywczych.
Fasola
Każdy chyba słyszał, że fasola i fasolka szparagowa to skarbnica dobroczynnych mikroelementów, i to prawda. Ale! Mają też minusy, które są bardzo, bardzo szkodliwe. Fasola może powodować poważne zatrucia, jeśli jest spożywana na surowo i źle przetworzona. Wszystko z tego powodu, że surowa fasola zawiera toksyczne związki białkowe, dlatego ważne jest, aby przestrzegać obróbki cieplnej i robić to prawidłowo.
Objawy zatrucia surową fasolą:
ból głowy;
brązowy kolor moczu;
żółknięcie twardówek;
wymioty.
Jeśli zauważysz coś takiego po zjedzeniu potraw z fasolą, zgłoś się do lekarza.
Gałka muszkatołowa
Każdy słyszał o tej popularnej przyprawie, ale nie każdy słyszał, że w XVI wieku gałka muszkatołowa była używana do przerywania niechcianej ciąży. A w latach 60-tych jako lekarstwo.
Jednak bez względu na to, jak to było, faktem jest, że nadmierne stosowanie tego produktu spożywczego może prowadzić nie tylko do zatrucia, ale także do śmierci. Ważne jest, aby przestrzegać dawkowania, a dzieci poniżej 7 roku życia, kobiety w ciąży i karmiące lepiej w ogóle nie spożywać tego niebezpiecznego produktu spożywczego.
Gorzkie migdały
Wiele osób wie o przydatnych właściwościach gorzkich migdałów, ale nie o tym, że są one niebezpieczne dla zdrowia. Składa się z kwasu cyjanowodorowego, zatrucie, które prowadzi do śmierci, ponieważ kwas cyjanowodorowy - trucizna. Oczywiście, jeśli będziesz przestrzegać, powiedzmy, środków ostrożności, nic się nie stanie. Dlatego:
absolutnie nie wolno jeść gorzkich migdałów, które nie są dojrzałe;
zjeść za dużo migdałów.
Dodatkowo pamiętajmy, że orzech ten jest aktywnym alergenem i jest bardzo kaloryczny.
Maniok (maniok).
To jest to, co kochają towarzysze dbający o zdrowie, to egzotyczne jedzenie. Może uważają, że im bardziej egzotycznie, tym zdrowiej? Manioka, lub maniok (widziałam kilka wariantów tej pisowni), vel maniok, jest właśnie takim warzywem. Egzotyczne i niebezpieczne dla zdrowia.
Nie, gotowany maniok nie jest szkodliwy, ale niedogotowany, a tym bardziej surowy, jest trujący, ponieważ zawiera tę samą truciznę, co gorzki migdał.
Ryba Fugu
O tej rybie krążą legendy, mówią, że to śmiertelnie niebezpieczna potrawa. I to jest prawda, trucizna jednej takiej ryby może zabić 30 osób. Wykorzystanie tego daru morza jako pokarmu jest igraszką z ogniem.
Faktem jest, że przysmak ten zawiera tetrodotoksynę, która może doprowadzić do śmierci w męczarniach. Kiedy zatrucie zaczyna się paraliż kończyn i mięśni oddechowych, ofiara będzie przytomna do samego końca.
I choć fugu jest niebezpieczne, wielu smakoszy nie chce sobie odmówić takiego przysmaku. Trzeba jednak pamiętać, że tylko wyszkoleni kucharze mogą przyrządzać fugu.
Nawiasem mówiąc, w niektórych krajach połów i sprzedaż tej ryby jest całkowicie zabroniona.
Grzyby
A tu o grzybach wszyscy wiedzą, ale co roku setki ludzi trafiają do szpitala z ciężkimi zatruciami. Jest ku temu kilka powodów:
Niektórzy ludzie są nieostrożni w zbieraniu grzybów i myślą, że wiedzą o nich wszystko;
niektórzy ludzie nie przyrządzają ich prawidłowo;
a ktoś nie bierze pod uwagę faktu, że przy niewłaściwej obróbce i długotrwałym przechowywaniu nawet niezbyt szkodliwe grzyby mogą stać się niebezpieczne dla człowieka.
Jest tylko jedna rada, którą znamy z dzieciństwa: "nie zbieraj nieznanych i podejrzanych grzybów". I bądź ostrożny podczas gotowania.
Aki (blygia)
Bardzo piękny i bardzo użyteczny owoc pochodzący z Afryki Zachodniej. Ma jednak swoje miejsce na naszej liście produktów najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia człowieka. Tak, jedzenie aki, lub jak to się nazywa, bligia:
poprawia wzrok;
wzmacnia system immunologiczny;
detoksykuje;
zwalcza wirusy;
i wiele innych.
Ale to wszystko dzieje się tylko wtedy, gdy spożywasz dojrzałe owoce, które same się otworzyły. W przeciwnym razie ryzykujesz, że zarobisz zawroty głowy, wymioty, a potem drogę do nieba. Jest kategorycznie przeciwwskazany dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób cierpiących na chorobę wrzodową żołądka.
Rzecz w tym, że ten piękny i apetyczny owoc zawiera trującą substancję hipoglicynę, która szybko przenika do krwi i przerywa pracę wszystkich narządów.
Ser
Whoopsie? Jak to się stało, że ser stał się niebezpiecznym produktem pomimo wszystkich jego zalet zdrowotnych? Przyjaciele, tak było przez cały czas. Jedząc ser, należy pamiętać, że jest to produkt mleczny, który jest "produkowany" przez bakterie. Jasne, są zdrowe, ale jeśli coś poszło nie tak podczas gotowania lub przechowywania, to zdrowy ser może mieć szkodliwe bakterie, które mogą zaszkodzić.
Ponadto, ser zawiera dużo tłuszczu, sodu i hormonów, a ponadto może powodować alergie. Tak więc spożywanie dużych ilości sera przez długi okres czasu jest niebezpieczne samo w sobie. I tak, jeśli leżał w lodówce i z czasem zzieleniał - nie oznacza to, że Twój plebejski ser nagle zrobił się szlachetnie niebieski. Wyrzuć to na dobre.
Małże
Małże są pyszne, to na pewno. Należy je jednak spożywać z rozwagą, zwłaszcza osoby z alergiami. A trzeba pamiętać, że ten przysmak zawiera liczne bakterie, zarazki i metale ciężkie, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Faktem jest, że małże są swego rodzaju filtrami dla wody. Stąd te wszystkie szkodliwe substancje w nich.
Octopus
Oczywiście, przetworzona ośmiornica nie jest niebezpieczna dla zdrowia człowieka. Ale żywy, lub prawie żywy, jest niezwykle niebezpieczny.
Niektórzy smakosze nie mają nic przeciwko zjedzeniu takiego dania, a restauracje są gotowe je zaoferować. Ale wszystkie ośmiornice mają macki z przyssawkami, a te kończyny są dość silne. A jeśli zwierzę wciąż porusza się na talerzu - to nie tylko oznaka świeżości, ale i pewne ryzyko: macki mogą po prostu utknąć w gardle i zamknąć oddech.
Ziemniaki
Bez obaw, nasz ulubiony ziemniak, sam w sobie, nie jest produktem niebezpiecznym. Jeśli jednak zzieleniały pod wpływem słońca, nie należy ich jeść.
Bulwy zielonego ziemniaka są toksyczne, zawierają solaninę, która powoduje ból gardła, mdłości, pocenie się, a nawet duszności. Solanina w ziemniakach wytwarzana jest pod wpływem światła, dlatego ważne jest odpowiednie przechowywanie produktu.
Cynamon
Ten wspaniały produkt, bez którego grzane wino nie jest grzanym winem, może być również niebezpieczny, jeśli jest nadużywany. Cynamon najmocniej uderza w wątrobę.
Ta przyprawa zawiera kumarynę, bardzo wonną substancję, która wyrządza szkody. Najsmutniejsze jest to, że do ostatniej chwili, kiedy wątroba jest już poważnie uszkodzona, nie ma żadnych objawów.
Ogólnie rzecz biorąc, można jeść wiele pokarmów, nawet tych, które zawierają niebezpieczne i trujące substancje, ale ważne jest, aby być świadomym, co to za produkt, a co jest niebezpieczne. Aby przygotować go prawidłowo i nie zrobić krzywdy sobie i swoim bliskim.
A nadmierne spożycie nawet najbardziej przydatnych owoców, warzyw i tak dalej, może grać okrutny żart. Żywność, zwłaszcza tak niebezpieczne produkty, jak te powyżej, to nie jest przypadek, gdzie obowiązuje teza "im więcej, tym lepiej".
Morał z tego artykułu jest następujący: ważny jest umiar i właściwe obchodzenie się z jedzeniem.
To wszystko na razie, do zobaczenia w kolejnych artykułach. Powodzenia!