Triphala jest bardzo popularnym ziołem na całym świecie, ale niektórzy ludzie wciąż odkrywają niesamowite korzyści płynące z tego ajurwedyjskiego preparatu ziołowego. Triphala jest kombinacją składającą się z równych części trzech owoców: Amalaki (Emblica officinalis), Bibhitaki (Terminalia bellirica) i Haritaki (Terminalia chebula). To niesamowite zioło jest stosowane leczniczo od setek lat w Indiach, a także w innych krajach Azji Południowej.
W tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej Triphala jest stosowana do stymulacji układu odpornościowego, poprawy trawienia, łagodzenia zaparć, oczyszczania przewodu pokarmowego i łagodzenia gazów, a także leczenia cukrzycy i chorób oczu.
Badania przeprowadzone od 2000 roku sugerują, że Triphala może mieć działanie antyoksydacyjne, antymutagenne, antyneoplastyczne, chemoprotekcyjne, radioprotekcyjne i chemoprewencyjne. Co więcej, w najnowszym raporcie dokonano przeglądu dowodów na skuteczność Triphali w leczeniu i zapobieganiu raka.
Historyczne zastosowanie Triphali jako środka oczyszczającego przewód pokarmowy zostało poparte licznymi współczesnymi badaniami naukowymi. Składniki tego zioła mają pozytywny wpływ na przewód pokarmowy, a jego silna zdolność przeciwutleniająca może chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wewnętrzne oczyszczanie jest ważne dla ogólnego stanu zdrowia, ponieważ pomaga poprawić trawienie, redukując stagnację i nadmiar, jak również zwiększa przyswajalność składników odżywczych.
Suplementy Triphala stanowią doskonałą równowagę między tradycją ajurwedyjską a nowoczesną nauką. Niegdyś potrzeba było dni, a czasem tygodni, aby zielarze opracowali tę samą formułę, która obecnie znajduje się w kapsułkach większości suplementów Triphala. Ponadto, regularna suplementacja Triphala jest generalnie bardziej efektywna ze względu na połączone działanie poszczególnych składników w ludzkim systemie.