Trendy przychodzą i odchodzą, ale kiedy coś, co staje się modne jest w stanie zapewnić korzyści zdrowotne i smak pyszny na tak wiele różnych sposobów, masz potencjalny długoterminowy gorący element w tworzeniu.
Tak właśnie jest w przypadku kurkumy (curcumin). Nazywana "przyprawą życia", korzyści zdrowotne, jakie oferuje kurkuma, można przypisać kurkuminie, dobrze zbadanemu związkowi bioaktywnemu. Wydaje się, że ta jasnożółta indyjska przyprawa z każdym dniem zyskuje na popularności. Kurkuma, znana z tego, że pomaga zmniejszyć ból, zawiera właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć obrzęk i stan zapalny. Suplementy z kurkumy były stosowane w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, jak również bólu stawów i mogą być naturalnym zamiennikiem leków takich jak ibuprofen.
Dodatkowo, związek kurkuminy w kurkumie może skutecznie pomóc w zmniejszeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, IBS i zapalenie jelita grubego. Plus, te same właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i trawienne mogą umożliwić kurkumie wspieranie wątroby, naturalnego systemu detoksykacji organizmu.
Ponieważ kurkuma zapewnia wszystkie te korzyści zdrowotne, ludzie stają się kreatywni, aby dodać tę niesamowitą przyprawę do swojej diety. Często używana w kulinariach jako mielona przyprawa, kurkuma była również bardzo popularną herbatą. Teraz kurkuma staje się coraz bardziej wymyślna i jest używana w sokach, smoothie, złotych latte i na wiele innych kreatywnych sposobów. Na przykład, dodanie odrobiny kurkumy do jajecznicy stało się podstawą zdrowego śniadania. Zupa kurkumowa to kolejny świetny sposób na dodanie jej do swojej diety, szczególnie jeśli lubisz pikantne zupy. Wreszcie, kurkuma jest jednym z najlepszych całkowicie naturalnych barwników spożywczych i może być stosowana na wiele sposobów.