Triphala jest kombinacją składającą się z równych części trzech owoców: Amalaki (Emblica officinalis), Bibhitaki (Terminalia bellirica) i Haritaki (Terminalia chebula).
Ta ajurwedyjska formuła ziołowa jest stosowana od tysięcy lat w celu pobudzenia apetytu i trawienia, zwiększenia liczby czerwonych krwinek i pomocy w usuwaniu niepożądanego tłuszczu w organizmie.
Historyczne zastosowanie Triphali jako środka oczyszczającego układ trawienny zostało poparte licznymi współczesnymi badaniami naukowymi. Składniki tego zioła mają pozytywny wpływ na przewód pokarmowy, a jego silna zdolność przeciwutleniająca może chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Wewnętrzne oczyszczanie jest niezwykle ważne, ponieważ pomaga poprawić ogólne trawienie, redukując stagnację i nadmiar, a także zwiększając przyswajanie składników odżywczych.
Ponadto Triphala ma znaczącą wartość leczniczą jako potencjalny środek detoksykacyjny i antyrakowy. To potężne zioło ma zdolność do wywoływania cytotoksyczności (śmierci komórek) w komórkach nowotworowych, ale oszczędza normalne komórki.
Badania antyoksydacyjne przeprowadzone w The Radiation Chemistry and Chemical Dynamics Division w Trombay, Indie, ujawniły, że wszystkie trzy składniki Triphala są aktywne i wykazują nieco inną aktywność w różnych warunkach.
Suplementy Triphala stanowią doskonałą równowagę między tradycją ajurwedyjską a nowoczesną nauką. Regularna suplementacja jest generalnie bardziej efektywna ze względu na połączone działanie poszczególnych składników w ludzkim systemie.