Czasami dowiadujemy się, że niektóre produkty spożywcze przynoszą korzyści, gdy nie mieliśmy pojęcia, że są one nawet uważane za zdrowe. Wydaje się, że tak właśnie jest w przypadku lukrecji. Pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, a obecnie uprawiana w całej Europie, Azji i na Bliskim Wschodzie, lukrecja jest powszechnie używana do aromatyzowania żywności i napojów, ale niektórzy mogą nie wiedzieć, że może ona zapewnić wiele korzyści zdrowotnych.
Lukrecja jest znana jako środek wspomagający różne problemy układu pokarmowego, w tym wrzody żołądka, zgagę, kolkę i przewlekłe zapalenie żołądka. Preparat zawierający korzeń lukrecji wraz z korą wiązu śliskiego, laktulozą i otrębami owsianymi był stosowany w przypadku zespołu jelita drażliwego (IBS).
Lukrecja zawiera substancje chemiczne, które zmniejszają obrzęk, rozrzedzają wydzielinę śluzową, zmniejszają kaszel i zwiększają ilość substancji chemicznych w naszym organizmie, które leczą wrzody.
Ponadto lukrecja może być również stosowana w celu łagodzenia bólu gardła, zapalenia oskrzeli, kaszlu i infekcji wywołanych przez bakterie lub wirusy. Wraz z ziołami Panax ginseng i Bupleurum falcatum, lukrecja może pomóc poprawić funkcjonowanie nadnerczy, zwłaszcza u osób, które przyjmowały leki sterydowe przez długi czas. Sterydy mają tendencję do tłumienia aktywności nadnerczy, które produkują ważne hormony regulujące reakcję organizmu na stres. Lukrecja jest stosowana dożylnie w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu B i C, a także owrzodzeń jamy ustnej (liszaj płaski) u osób z wirusowym zapaleniem wątroby typu C.
Wiele produktów z lukrecją produkowanych w Stanach Zjednoczonych nie zawiera lukrecji. Zamiast tego zawierają one olejek anyżowy, który ma charakterystyczny zapach i smak "czarnej lukrecji" i jest często stosowany jako substytut. Herbata z lukrecji to kolejny popularny produkt, który może przynieść wspomniane wyżej korzyści zdrowotne.