Mangostan zyskał przydomek "mocarza antyoksydantów". Sok z tego egzotycznego owocu stał się ostatnio jednym z najgorętszych suplementów na rynku.
Purpurowy mangostan (Garcinia mangostana) jest tropikalnym wiecznie zielonym drzewem pochodzącym z Wysp Sundajskich i Moluków w Indonezji. Jadalny owoc jest głęboko czerwono-fioletowy, gdy dojrzały, i został opisany jako słodki i pikantny, cytrusowy z brzoskwinia smak i tekstury.
Mangostan jest bardzo popularny w Tajlandii, Malezji, Singapurze, Wietnamie i Indonezji, a w Singapurze i Malezji jest powszechnie znany jako "królowa owoców". Świeże owoce mangostanu nie są dostępne w kontynentalnej części Stanów Zjednoczonych. Jednak kilka soków są dostępne, zapewniając jeszcze lepsze korzyści zdrowotne niż świeże owoce.
Sok z mangostanu jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy zwanych ksantonami. Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, wysoce reaktywnymi związkami, które zakłócają zdolność komórek do normalnego funkcjonowania i mogą prowadzić do ponad 60 różnych stanów zdrowia, w tym procesu starzenia się, raka i twardnienia tętnic.
Niektóre soki łączą ten egzotyczny owoc z wieloma innymi owocami, aby zapewnić najwyższą zawartość przeciwutleniaczy w jednym produkcie. Firmy mieszają mangostan z owocami acai, goji, jagodami, granatem i czarną wiśnią, tworząc w ten sposób pyszny produkt o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Ile należy pić dziennie? Zalecana ilość nie jest zbyt wysoka. Jedna uncja dziennie może utrzymać wolne rodniki z daleka. Popularne soki z mangostanu zawierają od 1,600 do 2,500 jednostek ORAC na uncję soku. Jeśli musisz znacznie zwiększyć spożycie antyoksydantów, trzy uncje dziennie powinny pomóc w uzupełnieniu zdrowej diety składającej się z owoców i warzyw.