Yerba mate może być uważana za fontannę składników odżywczych, ponieważ ten tradycyjny południowoamerykański napój zawiera praktycznie wszystkie witaminy niezbędne do utrzymania zdrowego życia. Yerba mate stała się popularna w sklepach ze zdrową żywnością, ponieważ jest dobrym źródłem nie tylko witamin, ale także minerałów i składników odżywczych. Yerba mate zawiera witaminę A, C, E, B1, B2, B5, niacynę (B3), a także ważne minerały, takie jak wapń, magnez, cynk, żelazo, mangan, selen, potas i fosfor.
Ciekawostką dotyczącą yerba mate jest to, że często uważa się ją za herbatę i produkt ziołowy, ale z technicznego punktu widzenia yerba mate nie jest ani herbatą, ani ziołem. Chociaż roślina ta nazywa się po hiszpańsku yerba, a po portugalsku erva (obie nazwy oznaczają zioło), jest drzewem, a nie rośliną zielną. Pochodzi z podzwrotnikowej części Ameryki Południowej, z północno-wschodniej Argentyny, Boliwii, południowej Brazylii, Urugwaju i Paragwaju. Przed europejską kolonizacją była używana i uprawiana przez lud Guaraní, a także w społecznościach Tupí w południowej Brazylii. Liście ostrokrzewu paragwajskiego zawierają kofeinę, a napoje z yerba mate mogą pobudzać energetycznie. Jednak yerba mate to coś więcej niż tylko środek energetyzujący. Badania wykazały, że yerba mate może pomóc w regulacji poziomu cholesterolu, zwiększając poziom HDL i zmniejszając LDL. Naukowcy uważają, że picie naparów z yerba mate może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Yerba mate można uznać za jedną z najzdrowszych roślin, ponieważ naukowcy stwierdzili, że trudno znaleźć roślinę, która dorównuje mate pod względem wartości odżywczych. Mate jest bardziej odżywcza niż zielona herbata, a badania wykazały, że mate może przewyższyć wszystkie powszechnie stosowane stymulanty, takie jak kawa, zielona herbata, orzech kola, kakao i guarana, ponieważ dostarcza więcej energii i wartości odżywczych.