Z zewnątrz można pomylić kurkumę z imbirem. Te dwa korzenie wyglądają bardzo podobnie, dopóki nie obierzesz skórki i nie zobaczysz żywego, głęboko żółtego koloru (tak głębokiego, że można by go nazwać pomarańczowym), który odróżnia kurkumę od jej kłączowego kuzyna. Oprócz zastosowań medycznych i kulinarnych, kurkuma jest doskonałym naturalnym barwnikiem do wszystkiego, od tkanin po jajka wielkanocne. Kolor zawdzięczamy kurkuminie, głównemu aktywnemu składnikowi kurkumy. To właśnie w niej tkwi magia tej wspaniałej rośliny, znanej również pod naukową nazwą Curcuma longa L.
Stosowanie kurkumy datuje się na co najmniej 4 500 lat. Wiele korzyści płynących z kurkumy było wychwalanych i rozpowszechnianych od Indii, gdzie była używana po raz pierwszy, po Azję, Europę i resztę świata. Pliniusz Starszy opisał ją jako "indyjską roślinę o wyglądzie imbiru, ale smaku szafranu" (1). Medycyna ajurwedyjska od wieków wykorzystuje kurkumę do łagodzenia bólu, stanów zapalnych, a nawet objawów raka. Kurkumina w samym korzeniu ma tylko około 5-procentowe stężenie, a nawet ta niewielka ilość wystarczy, aby wykazać pozytywne działanie.
Przyjrzyjmy się bliżej potencjalnym korzyściom kurkumy i sposobom wykorzystania tej popularnej przyprawy.
5 korzyści z kurkumy, o których powinieneś wiedzieć
Zdrowie stawów
Zapalenie stawów jest nie tylko powszechne - jest bolesne, a nawet paraliżujące. Kurkumina z kurkumy wypadła równie dobrze lub lepiej niż leki medycyny zachodniej w badaniu, którego celem było sprawdzenie, czy jej właściwości przeciwzapalne mogą złagodzić bolesne reumatoidalne zapalenie stawów (2). Ponadto, randomizowane badania kliniczne dostarczają dowodów naukowych, które potwierdzają skuteczność ekstraktu z kurkumy (około 1000 miligramów kurkuminy dziennie) w leczeniu zapalenia stawów (3). Jednakże, więcej badań nadal wymaga przeprowadzenia.
"Kurkuma jest również świetna do regeneracji sportowej" - mówi zarejestrowana dietetyczka Kerri Schwartz z Creative Nutrition by Kerri z siedzibą w Los Angeles. "Jeśli czujesz się super obolały, możesz chcieć dodać trochę kurkumy do swojego soku lub smoothie".
Pamięć
Wraz ze wzrostem zachorowań na chorobę Alzheimera, zdolność kurkumy do jej spowolnienia lub zapobiegania jej stała się coraz bardziej badanym tematem. Nie musisz mieć obaw o upadek zdrowia, aby uzyskać korzyści z tego silnego łodygi rośliny. Jedno z badań wykazało, że uczestnicy, którzy jedli curry często lub nawet tylko od czasu do czasu, mieli lepsze zdolności poznawcze niż ci, którzy nigdy lub rzadko je jedli (4). Kurkuma jest kluczowym składnikiem past curry, a kurkumina jest uważana za substancję odpowiedzialną za efekty poprawiające pamięć.
Wiele badań wykazało, że związany z wiekiem wzrost ilości utlenionych białek w mózgu może przyczyniać się do procesu starzenia (5). Oprócz właściwości przeciwutleniających, kurkumina zwiększa naturalną produkcję przeciwutleniaczy w organizmie, co może pomóc w zwalczaniu uszkodzeń oksydacyjnych związanych ze starzeniem się.
Skóra
Istnieją pewne dowody na to, że zarówno miejscowe, jak i doustne preparaty kurkumy mogą wspierać ogólny stan zdrowia skóry, mówi dr Jeremy Wolf, lekarz naturopata i główny doradca ds. zdrowia w LuckyVitamin. Należy jednak zachować ostrożność przy stosowaniu kurkumy miejscowo, ponieważ jej żółto-pomarańczowy kolor może zabarwić skórę, radzi.
Wiele chorób skóry jest związanych z zaburzeniami równowagi odpowiedzi zapalnej, a kurkumina zmniejsza lub tłumi cele zapalne (6). Badania sugerują, że kurkumina może pomóc w leczeniu takich schorzeń jak trądzik i łuszczyca (7). Ponadto wykazano, że kurkumina przyspiesza gojenie się ran i wspomaga naprawę skóry (8). Badanie przeprowadzone na zwierzętach wykazało, że ekstrakt z kurkumy może również zapobiegać oznakom starzenia się skóry spowodowanym ekspozycją na promieniowanie UVB (9).
Właściwości przeciwnowotworowe
Kilka badań wykazało, że kurkumina zawarta w kurkumie ma działanie przeciwnowotworowe i może być potencjalnie przydatna w zapobieganiu i leczeniu raka (10). Uważa się również, że kurkumina zwiększa detoksykację organizmu, co może złagodzić skutki kilku dietetycznych czynników rakotwórczych, jak sugerują badania na zwierzętach (11). Inne dowody wskazują, że kurkumina może być skuteczna w pomaganiu organizmowi w akceptacji leczenia chemioterapią w przypadku wystąpienia oporności (12).
Kontrola wagi
Kurkumina, oprócz tego, że jest silnym środkiem przeciwzapalnym, może pomóc w kontroli wagi. Może ona również pomóc w zwalczaniu negatywnych skutków otyłości, które sprawiają, że niektórzy ludzie utrzymują wagę i powodują większy stres w ich organizmie (13). Jedno z badań na zwierzętach wykazało, że kurkumina nie tylko zmniejsza przyrost masy ciała, ale także powstrzymuje komórki tłuszczowe przed rozrostem (14).
Jak stosować kurkumę
Jeśli kupisz świeży korzeń lub proszek, kurkuma może wydawać się tajemniczym, barwiącym bałaganem. Kluczem jest, aby nie przesadzić z ilością, bo inaczej gorzkie nuty kurkumy mogą przejąć kontrolę. Mniejsze ilości przyniosą ci korzyści, więc śmiało wrzuć 1/4 łyżeczki do mieszanki, dodaj trochę do swojego smoothie, dodaj do ciasta naleśnikowego, posypując je kurkumą lub dodaj do sosu. Może ci się spodobać w budyniu. Czekolada może ukryć jej smak, lub możesz cieszyć się nią z wystarczającą ilością słodzika i innymi przyprawami, takimi jak cynamon w gorących płatkach śniadaniowych.
Innym świetnym sposobem na włączenie kurkumy do diety jest spożywanie pochodzącego z Indii napoju zwanego złotym mlekiem. Możesz go przyrządzić samodzielnie lub skorzystać z gotowych mieszanek.
Kiedy używasz świeżego zioła lub wygodnego proszku w swoich przepisach, najlepiej jest dodać do niego czarny pieprz. Badania wykazały bowiem, że sama kurkumina nie jest łatwo przyswajalna przez organizm. Wykazano, że piperyna, główny aktywny składnik czarnego pieprzu, zwiększa biodostępność kurkuminy o 2000 procent (15).
Oto jeden z przepisów na kremowy dressing, który równoważy ostry smak kurkumy ze słodyczą marchewki:
Kurkumowy Dressing Marchewkowy Przepis
Robi się: 4 porcje
Czas przygotowania: 3 minuty
Czas gotowania: 12 minut
Ten wszechstronny dressing świetnie nadaje się do wielu różnych sałatek. Spróbuj polać nim grillowane warzywa, surową sałatę lub dowolną kombinację, która przypadnie Ci do gustu.
SKŁADNIKI:
3 duże marchewki, umyte i pokrojone
1/4 szklanki cebuli, pokrojonej w plasterki
1/4 łyżeczki tymianku
1/4-1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe octu jabłkowego Lucky Vitamin
1 filiżanka wody
Sól morska i pieprz do smaku
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki soku z imbiru (opcjonalnie)
INSTRUKCJE:
Umieść olej w dnie rondla na średnio wysokim ogniu.
Dodaj kurkumę, tymianek, cebulę i marchew. Wymieszaj, aby pokryć olejem.
Sauté przez minutę, a następnie dodaj wodę.
Gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut, aż marchew będzie miękka jak widelec.
Zmiksować wszystkie składniki, dodając ocet, sól i pieprz.
Przechowywać w lodówce do trzech dni.
Czy powinienem brać suplement z kurkumą?
Jeśli nie jesteś fanem rozpoznawalnego smaku kurkumy, możesz chcieć przyjmować suplementy, aby uzyskać przeciwzapalne, przeciwutleniające i inne zbadane korzyści. Istnieje wiele renomowanych marek, które stworzyły łatwe do połknięcia formuły wypełnione ekstraktami z kurkumy, które mogą być wchłaniane łatwiej niż tradycyjne kapsułki wypełnione proszkiem.
Co najmniej, twoje suplementy powinny zawierać wyciąg z czarnego pieprzu o nazwie Bioperene, aby wspomóc wchłanianie, Dr Wolf z LuckyVitamin zaleca. "Formy kurkumy, które polecam szukać są nazywane Meriva i BCM-95, które mają jeszcze lepsze możliwości wchłaniania," mówi.
Skutki uboczne kurkumy
Zarejestrowany dietetyk Schwartz zauważył, że niektóre badania wykazały biegunkę jako potencjalny efekt uboczny przyjmowania dużych dawek kurkumy. Jeśli uważasz, że Twoja dawka jest zbyt duża dla Twojego układu trawiennego, nadal możesz odnieść duże korzyści zmniejszając ilość przyjmowanej kurkumy. Dodatkowo, osoby z kamicą żółciową powinny zapytać lekarza przed zażyciem kurkumy.