Kurkuma? Kurkumina? Jaka jest różnica? Dość prosta odpowiedź. Kurkuma jest główną przyprawą w curry, a kurkumina jest ekstraktem z kurkumy, który oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Jeśli nadal nie jesteś zaznajomiony z tym niesamowitym suplementem, przedstawiamy Ci 5 powodów, dla których warto wprowadzić więcej kurkumy/kurkuminy do swojej diety.
1. Zapalenie stawów
Kurkuma zawiera właściwości przeciwzapalne, a jej suplementacja może być bardzo skuteczna w pomaganiu ludziom w radzeniu sobie z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS). Badania wykazały, że kurkumina może znacząco zmniejszyć stan zapalny i może działać tak samo dobrze jak ibuprofen u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów kolanowych.
2. Cukrzyca
Stwierdzono, że kurkumina opóźnia wystąpienie cukrzycy typu 2 dzięki swojej zdolności do obniżania poziomu glukozy we krwi i odwracania oporności na insulinę. Kurkuma działa jako środek przeciwcukrzycowy i przeciwutleniający w cukrzycy, zwłaszcza cukrzycy typu 1, poprawiając funkcje metaboliczne i zmniejszając ryzyko odkładania się blaszek miażdżycowych w tętnicach u pacjentów z cukrzycą typu 2.
3. Rak
Badania wykazały obiecujące efekty kurkuminy w zapobieganiu i leczeniu raka. Suplementy kurkumy są silnymi przeciwutleniaczami, które chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, czynnikiem ryzyka raka. Kurkumina ma zdolność do hamowania wzrostu komórek nowotworowych, zwiększania poziomu przeciwutleniaczy i układu odpornościowego oraz zabijania komórek nowotworowych.
4. Pomoc w trawieniu
Suplementy kurkumy mogą pomóc w łagodzeniu gazów i wzdęć, a także zmniejszeniu objawów niestrawności poprzez promowanie produkcji żółci. Badania sugerują również, że kurkumina zawiera właściwości, które mogą zmniejszyć stan zapalny jelit.
5. Pielęgnacja skóry
Kurkuma oferuje wiele właściwości leczniczych dla skóry. Jako naturalny środek przeciwzapalny, pomaga zmniejszyć zaczerwienienie lub inne podrażnienia skóry, a także może być pomocna w przypadku wyprysków, trądziku i równowagi skóry ze względu na swoje właściwości antybakteryjne.