Zdrowe odżywianie w grudniu może być trudnym zadaniem. Z imprezami, obchodami końca roku i świątecznymi kolacjami, pozostanie na torze zdrowej, dobrze zbilansowanej diety może być wyzwaniem. Możesz spróbować uczynić swoje potrawy nieco zdrowszymi, dodając do nich zioła znane z tego, że zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Tak więc, przedstawiamy Ci 5 ziół, które pomogą w przygotowaniu zdrowych posiłków świątecznych.
1. Oregano
Oregano jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i witaminy K, która jest ważna dla zwiększenia zdolności organizmu do zwalczania infekcji, jak również poprawy gęstości kości i krzepliwości krwi. Dzięki silnym właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, oregano może pomóc w leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych i oddechowych, problemów z drogami moczowymi i skurczów menstruacyjnych.
2. Pieprz cayenne
Przypraw swoje świąteczne potrawy i zyskaj korzyści zdrowotne. Pieprz kajeński jest bardzo bogaty w substancję zwaną kapsaicyną, której badania wykazały, że może pomóc zmniejszyć apetyt i zwiększyć spalanie tłuszczu. Z tego powodu, kapsaicyna jest częstym składnikiem wielu suplementów odchudzających.
3. Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa to kolejne zioło, które możesz chcieć dodać nie tylko do swojego świątecznego gotowania, ale także do swoich zwykłych posiłków. Badania sugerują, że mięta pieprzowa może uspokoić jelito grube i może pomóc złagodzić zespół jelita drażliwego (IBS) poprzez aktywację kanału antybólowego w okrężnicy. Zmniejszyła ilość włókien odczuwających ból, szczególnie tych aktywowanych przez jedzenie chili i musztardy.
4. Rozmaryn
Rozmaryn zawiera wysoki poziom antyoksydantów i właściwości antybakteryjne. To popularne zioło było używane do zwiększenia pamięci i koncentracji oraz do łagodzenia stresu, ale może być również pomocne w poprawie krążenia, łagodzeniu niestrawności i zgagi.
5. Cynamon
Cynamon może być dodany do sekcji pieczenia w Twoim wakacyjnym gotowaniu/pieczeniu. Cynamon może obniżyć poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie rozkładu węglowodanów w przewodzie pokarmowym i poprawę wrażliwości na insulinę. Badania wykazały, że cynamon może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo nawet o 30% u pacjentów z cukrzycą. Cynamon zawiera związek o nazwie aldehyd cynamonowy, który jest odpowiedzialny za jego właściwości lecznicze. Dodatkowo, cynamon ma silne działanie przeciwutleniające, pomaga zwalczać stany zapalne i wykazano, że obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.