Suplementy z gumy mastyksowej wciąż zyskują na popularności, ale wiele osób wciąż zastanawia się nad tym starożytnym greckim środkiem. Czym jest guma mastyksowa i jakie są jej zalety?
Guma mastyksowa (Pistacia lentiscus) to naturalna żywica z drzewa Pistacia lentiscus, które jest uprawiane ze względu na aromatyczną żywicę, głównie na greckiej wyspie Chios. Guma mastyksowa jest powszechnie stosowana jako przyprawa, a także jako składnik suplementów i gumy do żucia.
Guma mastyksowa jest od wieków używana jako środek aromatyzujący, konserwujący, tonik trawienny i odświeżacz oddechu. Żywica mastyksowa jest kluczowym składnikiem greckich chlebów świątecznych, na przykład słodkiego chleba tsoureki i tradycyjnej noworocznej wazilopity. Oprócz zastosowań kulinarnych, mastyks jest nadal wykorzystywany do produkcji gumy i właściwości leczniczych, które wspomagają zdrowie przewodu pokarmowego i jamy ustnej, w szczególności w przypadku nieprzyjaznych bakterii bytujących w żołądku.
Suplementy Mastic Gum pomagają złagodzić dyskomfort żołądka. Dostarcza przeciwutleniaczy i dodatkowych korzystnych składników odżywczych i jest uważana za naturalną, bezpieczną i skuteczną alternatywę. Guma mastyksowa jest tradycyjnie używana przez kultury śródziemnomorskie w celu wspierania zdrowia przewodu pokarmowego. Udowodniono, że regularne spożywanie mastyksu absorbuje cholesterol, dzięki czemu łagodzi wysokie ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca.
Żywica jest wykorzystywana jako podstawowy składnik w produkcji kosmetyków, takich jak pasty do zębów, balsamy do włosów i skóry oraz perfumy. Żywica mastyksowa jest również żuta jako guma do żucia w celu złagodzenia dolegliwości żołądkowych w regionie Morza Śródziemnego. Obecnie gumę mastyksową stosuje się w żywności, napojach i produktach stomatologicznych, ponieważ działa ona jak kojąca tarcza chroniąca, oczyszczająca i wspierająca zdrową równowagę w żołądku i dwunastnicy.