Pokaż treść artykułu
Wskazówki dotyczące gotowania na parzeZwracaj uwagę na czas gotowaniaZacznij od prostych czynności, aby nauczyć się, jak to wszystko działaWiedz, co najlepiej gotowaćPrzegotuj warzywaMięso i jagnięcinaDrób i jajkaDokładnie odmierz wszystkoPrzygotuj jedzenie przed gotowaniem na parzeDodaj przyprawy do wodyNie dopuść do zagotowania wodyZałóż bezpieczną, szczelną pokrywkęZamroź jedzenie
Prawdopodobnie niezliczoną ilość razy słyszałeś, że gotowanie na parze jest idealną, zdrową metodą gotowania. Nie dodajesz zbędnych kalorii podczas gotowania, a Twoje jedzenie zachowuje więcej składników odżywczych, minerałów i zdrowych olejów. Ale jest jeden haczyk. Nauka korzystania z parownicy może wydawać się nieco zagmatwana, ale pomożemy Ci to zrozumieć. Ten przewodnik zawiera kilka podstawowych wskazówek, które pomogą Ci szybko znaleźć najlepszy sposób gotowania na parze.
Wskazówki dotyczące gotowania na parze
Najczęstszym błędem jest dodanie zbyt dużej ilości wody. Bardzo łatwo jest przesadzić. Wiesz, że gotujesz jedzenie na parze i potrzebujesz wody, aby wytworzyć parę. Więc, więcej wody oznacza więcej pary, prawda?
Jeśli zbyt dużo wody podniesie się ponad kosz do gotowania na parze, spowoduje to, że potrawa będzie się gotować, a nie parować. Jeśli jednak dodasz zbyt mało wody, zabraknie jej zanim potrawa będzie gotowa.
Zwróć szczególną uwagę na czas gotowania
Określenie idealnego czasu gotowania jest kluczowe, aby warzywa lub mięso gotowane na parze były w pełni ugotowane. Jeśli nie gotujesz ich wystarczająco długo, skończysz z częściowo surowym jedzeniem, które nie miało czasu na gotowanie. Zbyt długie gotowanie może spowodować, że potrawa stanie się mięsista i niesmaczna.
Pierwszym krokiem jest zaplanowanie gotowania. Gotowanie na parze jest zazwyczaj stosunkowo szybką metodą gotowania, więc jest to świetne rozwiązanie, jeśli musisz ugotować coś szybko. Aby gotować na parze warzywa z innymi potrawami, poczekaj, aż wszystkie potrawy zostaną najpierw ugotowane, a następnie dodaj warzywa.
Jeśli zauważysz, że warzywa ugotowały się zbyt szybko, nie zostawiaj ich w parowarze. Jeśli zostawisz je w parowarze, będą się dalej gotować, ponieważ nie ma możliwości zatrzymania pary, tak jak to się dzieje podczas podgrzewania. Zamiast tego, włóż ugotowane na parze warzywa do miski z lodowatą wodą. Zatrzyma to proces gotowania i pomoże zachować chrupkość warzyw.
Jeśli nie jesteś pewien, jak długo coś gotować, zatrzymaj się na krótszym czasie. W ten sposób można śledzić postępy w gotowaniu. Zawsze możesz przedłużyć czas, ale nie będziesz w stanie anulować ugotowanego dania, które już stało się miękkie. Po ustaleniu idealnego czasu gotowania należy go zanotować. Stopniowo będziesz w stanie stworzyć swój własny mini album z przepisami. Wtedy udoskonalisz gotowanie na parze i będziesz w stanie ugotować kilka składników razem, z których wszystkie wyjdą doskonale.
Zacznij prosto, aby dowiedzieć się, jak to wszystko działa
Jak można zrozumieć z tych wskazówek dotyczących gotowania na parze, jest kilka rzeczy, które można zrobić, aby uzyskać doskonałe danie. Aby zachować prostotę, zacznij od prostoty. Zamiast przyrządzać danie z delikatnymi owocami morza, spróbuj najpierw warzyw korzeniowych. Zamiast próbować przyrządzić kilka rodzajów warzyw razem, zacznij od jednego rodzaju, aż dojdziesz do perfekcji. W ten sposób będziesz mógł tworzyć coraz bardziej skomplikowane dania, rozgryzając każdy składnik z osobna.
Wiedzieć, co najlepiej gotować
Aby w pełni wykorzystać możliwości parowaru, należy najpierw wybrać odpowiednie potrawy, które będą w nim gotowane. Niektóre gotują lepiej niż inne, więc przyjrzymy się najsmaczniejszym opcjom. Dla ułatwienia pogrupowaliśmy je w kategorie.
Warzywa
Najczęstszym zastosowaniem parowaru jest gotowanie warzyw. Podczas gdy większość ludzi preferuje marchewkę i brokuły, masz wiele innych opcji. Można gotować zieleninę, warzywa korzeniowe, krzyżowe (brokuły, jarmuż) i cukinię. Możesz również spróbować ugotować mrożone warzywa.
Owoce morza
W parowarze można gotować ryby i skorupiaki (małże, krewetki, kałamarnice). Można używać zarówno świeżych, jak i mrożonych ryb. W przypadku ryb mrożonych dodać 5-10 minut do czasu podanego w przepisie. Sprawdź nożem, czy ryba jest dobrze ugotowana: sok powinien być przezroczysty po nakłuciu, a mięso powinno łatwo odchodzić od ości. Skorupiaki mają tendencję do zmiany koloru i stają się mniej przezroczyste.
Wołowina i jagnięcina
Większość ludzi nie myśli o tym, ale delikatne kawałki wołowiny i jagnięciny można gotować na parze. Mięso pozostanie soczyste, bogate w wilgoć i zachowa swoją objętość. Para traktuje mięso w niższej temperaturze, ale gotuje je szybciej niż w przypadku użycia gorącego, suchego powietrza z piekarnika. Unikaj twardego mięsa. Nie będą tak apetyczne.
Drób i jaja
Jeśli chcesz, możesz ugotować na parze całego kurczaka. Większość ludzi woli gotować piersi, podudzia, uda i skrzydełka osobno. Musisz tylko użyć termometru do mięsa, aby upewnić się, że jego wewnętrzna temperatura osiągnie co najmniej 160 stopni.
Zamiast gotować jajka, możesz je ugotować na parze! Sześć minut w parowarze i otrzymasz ugotowane białka z żółtym płynnym środkiem. Dwanaście minut i będziesz miał idealnie ugotowane jajka.
Wszystko dokładnie wymierzyć.
Czas gotowania na parze zależy od wielkości potrawy na parze. Jest to prawdopodobnie jedna z najważniejszych rzeczy do rozważenia podczas korzystania z parowaru - określenie, jak długo potrzebujesz dla dużych i małych potraw.
Należy wziąć pod uwagę wielkość i całkowitą objętość gotowanej potrawy. Na przykład, można gotować kurczaka w całości lub kurczaka podzielonego na kawałki. W obu przypadkach gotuje się kurczaka w całości. Jednak małe kawałki ugotują się szybciej niż cały kurczak.
Doprawić potrawy przed gotowaniem na parze
Przyprawiasz jedzenie przed gotowaniem innymi metodami, więc dlaczego nie przyprawić go przed gotowaniem na parze? Zamiast po prostu posypywać warzywa ziołami, spróbuj zrobić mieszankę oliwy z oliwek i ziół, dzięki czemu danie będzie bardziej aromatyczne. Dzięki temu przyprawy będą lepiej przylegać do warzyw podczas gotowania.
Jeśli chodzi o mięso, pozwól mu się zamarynować przed przyrządzeniem. Pozwoli to na wchłonięcie aromatu.
Stosowanie się do poniższych wskazówek dotyczących dodawania przypraw pomoże pozbyć się mdłych potraw. Możesz eksperymentować z dodawaniem przypraw zarówno do pokarmu, jak i do wody. Spróbuj mieszać i łączyć zioła i przyprawy, aby uzyskać różne kombinacje smakowe.
Dodaj przyprawy do swojej wody
Możesz dodać smak do wody, który zostanie przeniesiony do żywności przez parę. Zamiast zwykłej wody, spróbuj zmieszać wodę z bulionem drobiowym lub warzywnym. Możesz uzyskać czysty, kwaśny posmak dodając cytrynę.
Jeśli lubisz eksperymentować z potrawami, wrzuć do wody kilka ziół. Do tego celu świetnie nadają się rozmaryn, czosnek, trawa cytrynowa i koper. Smak będzie łagodniejszy niż w przypadku bezpośredniego przyprawiania potraw.
Doprowadzić wodę do wrzenia
Jedną z mało znanych wskazówek dotyczących używania parowaru jest to, aby nie wkładać jedzenia do pojemnika, dopóki woda się nie zagotuje. Dzięki temu można dokładnie zaplanować czas gotowania na parze, ponieważ gotowanie rozpoczyna się natychmiast. W przeciwnym razie potrawa będzie się stopniowo podgrzewać w miarę jak zimna woda będzie się nagrzewać, aż w końcu dojdzie do wrzenia i powstania pary.
Zapewnić szczelne zamknięcie pokrywy
Aby gotowanie było efektywne, para musi otulić potrawę. Jeśli nie zapewnisz szczelnego zamknięcia, para wodna będzie się wydostawać. W nieuszczelnionym parowarze gotowanie będzie trwało dłużej.
Rozmrażanie żywności
Mrożonki najlepiej pozostawić na kilka godzin do rozmrożenia przed gotowaniem. Alternatywnie można umieścić go w parowarze, aby rozmrozić go szybko i bezpiecznie.