W każdej kuchni garnki się gotują, tłuszcz pryska, a my kończymy z brudną kuchenką, którą trzeba jakoś wyczyścić. Sposób czyszczenia zależy od typu posiadanego pieca, ale dla każdego typu obowiązuje jedna zasada: zabrudzenia należy usuwać jak najszybciej. Im dłużej pozostawisz brud na piecu, tym trudniej będzie go usunąć.
Istnieją trzy główne rodzaje kuchenek domowych: elektryczne, gazowe i szklano-ceramiczne. Jeśli masz nowy piec, poświęć trochę czasu na zapoznanie się z zaleceniami producenta dotyczącymi czyszczenia i pielęgnacji powierzchni.
Jak często należy czyścić kuchenkę?
Bałagan po gotowaniu należy natychmiast posprzątać. Należy jednak pamiętać, że każdy piec powinien być czyszczony co najmniej raz w tygodniu, aby zapobiec gromadzeniu się tłuszczu i resztek jedzenia na jego powierzchni.
Czego potrzebujesz?
Narzędzia
- Zlew lub duże wiadro. Gąbka z miękką, czyszczącą stroną. Ściereczka z mikrofibry. Pistolet natryskowy. Skrobak z tworzywa sztucznego.
Materiały
- Płyn do mycia naczyń. Środek do czyszczenia płyt ceramicznych (opcjonalnie). Soda oczyszczona. Biały ocet. Ciepła woda.
Instrukcja czyszczenia płyty szklano-ceramicznej
Oto konkretne kroki, które należy podjąć, jeśli masz w swojej kuchni płytę ceramiczną z gładkiego szkła.
Wyłączyć kuchenkę i odstawić do ostygnięcia.
Przed przystąpieniem do czyszczenia powierzchni należy upewnić się, że wszystkie elementy sterujące są wyłączone, a piec całkowicie ostygł.
Wymieszać roztwór czyszczący
Do miski wlej dwie szklanki gorącej wody i 1/2 łyżeczki płynu do mycia naczyń zawierającego składnik usuwający tłuszcz.
Nanieść środek czyszczący
Jeśli używasz płynnego detergentu do mycia naczyń, zanurz gąbkę w roztworze i lekko ją wykręć. Kolistymi ruchami wyszoruj całą powierzchnię płyty grzewczej, używając bardziej ściernej strony gąbki. W miejscach, w których utkwiła żywność, pozostawić roztwór na powierzchni na kilka minut, aby zmiękczyć resztki jedzenia.
Jeśli używasz specjalnego środka do czyszczenia płyt kuchennych, postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi na etykiecie produktu.
Wytrzeć roztwór czyszczący
Po wyczyszczeniu zanurzyć gąbkę w czystej wodzie i wytrzeć roztwór czyszczący oraz resztki zanieczyszczeń.
Zwalczanie uporczywych plam
Jeśli obszar ten nadal ma przypalone jedzenie, musisz poświęcić mu dodatkową uwagę. Nanieś na zabrudzone miejsce biały ocet destylowany i posyp sodą oczyszczoną (będzie się pienić!). Przykryj miejsce ręcznikiem kuchennym namoczonym w gorącej wodzie i wykręconym. Pozostaw ręcznik na kuchence na co najmniej 15 minut, a następnie przetrzyj czystą ściereczką, aby usunąć wszelkie pozostałości jedzenia.
Użyj plastikowego skrobaka, aby usunąć mocno przypieczone jedzenie. Przycisnąć go do płyty ceramicznej i delikatnie zeskrobać resztki jedzenia.
Spłukać i wysuszyć
Gdy garnek jest już czysty, należy go na koniec przetrzeć gąbką zwilżoną w czystej wodzie, aby usunąć wszelkie pozostałości. Wytrzyj do sucha ręcznikiem z mikrofibry, aby nie pozostały żadne smugi.
Instrukcja czyszczenia elektrycznej płyty grzewczej
Jeżeli twój piec składa się z elektrycznych palników, tutaj są najlepsi sposoby czyścić je od sadzy.
Podgrzać palniki, aby usunąć resztki jedzenia
Jeśli na palnikach elektrycznych pojawiają się rozpryski lub smugi, włącz każdy palnik na wysokie obroty na trzy minuty, aby pozbyć się cząstek jedzenia.
Wskazówka
Jeżeli cewki są bardzo brudne, włącza kuchennego wentylatora kaptur i otwiera okno pomagać odpowietrzać dym. Nie zostawiaj włączonych cewek bez kontroli i zawsze miej pod ręką gaśnicę.
Przed przystąpieniem do dalszych czynności związanych z czyszczeniem należy odczekać około 20 minut, aby palniki całkowicie ostygły.
Wyjąć i oczyścić cewkę
Większość cewek jest po prostu wkładana do powierzchni pieca. Lekko pociągnij za nie i wyciągnij je. Umieść je na blacie i przetrzyj gąbką zanurzoną w roztworze gorącej wody z mydłem, aby usunąć brud. Aby usunąć ciężką płytkę nazębną, zanurz gąbkę w suchej sodzie oczyszczonej i przetrzyj.
Pamiętaj, aby wyczyścić obie strony cewki i wykończenia, przecierając szmatką zanurzoną w czystej wodzie. Odłóż cewki na bok i pozwól im wyschnąć na powietrzu.
Ostrzeżenie .
Nigdy nie należy zanurzać cewek elektrycznych pieca w wodzie. Spowoduje to uszkodzenie połączenia elektrycznego.
Wyjąć i oczyścić tace zbierające tłuszcz
Pod cewkami elektrycznymi znajdują się metalowe płyty zwane tacami, które zbierają resztki jedzenia. Wyjmij je i umieść w zlewie z gorącą wodą i płynem do mycia naczyń, aby namokły. Moczenie przez co najmniej 15 minut pomoże namoczyć przypalone jedzenie. Przetrzyj ścierną stroną gąbki i dodaj odrobinę sody oczyszczonej, jeśli to konieczne, aż do całkowitego oczyszczenia.
Dobrze spłukać i osuszyć ręcznikiem.
Czyszczenie pod piecem
Niektóre piecyki otwierają się tak jak maska samochodu. Pod nim znajduje się emaliowana blacha, na którą spływają wszystkie krople i rozpryski. Wyczyść to miejsce gorącą wodą z mydłem, aby usunąć wszelkie pozostałości jedzenia. Spłukać czystą gąbką nasączoną ciepłą wodą i osuszyć ręcznikiem.
Jeśli góra się nie otwiera, można spróbować wyczyścić obszar pod nią przez otwory, z których usunięto cewki.
Oczyścić powierzchnię pieca
Jeśli piec jest metalowy lub ze stali nierdzewnej, przetrzyj go gąbką nasączoną gorącą wodą i roztworem płynu do mycia naczyń. Użyj plastikowego skrobaka, aby usunąć zaskorupiałe jedzenie. Nałóż odrobinę octu i posyp sodą oczyszczoną na trudne do wyczyszczenia miejsca. Przykryć wilgotnym ręcznikiem i pozostawić na 15 minut przed umyciem.
Jeśli na piecu znajdują się pokrętła, należy je wyjąć i przetrzeć wilgotną szmatką. Nie należy ich szorować, ponieważ oznaczenia mogą się łatwo zetrzeć.
Opłukać, wysuszyć i ponownie zmontować
Gdy wszystko jest czyste, wytrzyj każdą powierzchnię po raz ostatni gąbką lub szmatką zwilżoną czystą wodą. Osuszyć każdy element ręcznikiem z mikrofibry, a następnie ponownie złożyć piec.
Instrukcja czyszczenia kuchenki z palnikami gazowymi
Kuchenki z rusztami również przydałoby się dobrze wyczyścić - oto najlepszy sposób na zmycie przypalonego jedzenia i tłuszczu.
Zdjąć stojaki do patelni, płyty palnika i elementy obsługowe.
Wyłączyć wszystkie palniki i upewnić się, że są chłodne w dotyku.
Napełnij zlew lub duże wiadro gorącą wodą i dodaj płyn do mycia naczyń (około jednej łyżeczki na 4 litry wody). Umieścić ruszty i płyty palników (te, które zakrywają wylot gazu) oraz pokrętła w roztworze do namaczania.
Ja może być łatwy moczyć kuchennych sterujących gałek w oddzielnej małej misce gorąca mydlasta woda.
Przetrzeć powierzchnię płyty grzewczej
Przetrzyj powierzchnię pieca gąbką nasączoną gorącą wodą z mydłem, aby usunąć okruchy, tłuszcz i przywarte jedzenie. Chlapnij na jedzenie destylowanym octem i posyp sodą oczyszczoną. Przykryj miejsce wilgotną szmatką i pozostaw na 15 minut, a następnie wyczyść je ścierną stroną gąbki.
Oczyścić, wypłukać i wysuszyć ruszty.
Do czyszczenia podstawek pod patelnie należy używać gąbki ściernej. Opłucz ruszty, płyty i elementy sterujące czystą wodą i osusz ręcznikiem z mikrofibry.
Spłukać i osuszyć powierzchnię płyty grzewczej
Po oczyszczeniu powierzchni płyty z przypalonej żywności, dobrze spłukać gąbką zwilżoną czystą wodą. Osusz powierzchnię ręcznikiem z mikrofibry, aby zapobiec powstawaniu smug.
Ponownie zmontować płytę grzewczą.
Po upewnieniu się, że wszystko jest suche, należy ponownie złożyć płytę grzewczą, montując palniki, ruszty i pokrętła.