Istnieje wiele mitów na temat czystości, wiele z nich nieświadomie przejęliśmy od innych. Na przykład mydło jest znane z tego, że zabija bakterie. A może nie? Poniżej przedstawiamy 10 mitów, w które powszechnie się wierzy.
Suszarki do rąk są higieniczne
To kłamstwo. W ostatnich latach suszarki stały się powszechne w toaletach publicznych: są szybkie, a korzystanie z nich jest bardziej humanitarne dla środowiska, ponieważ nie trzeba wydawać pieniędzy na papierowe ręczniki.
Ale czy to sprawia, że suszarki są higieniczne? Jak się okazuje, urządzenia te zawierają wiele bakterii, z których część może być szkodliwa dla ludzi.
Dla porównania, ręczniki papierowe są bezpieczniejsze.
Toaleta jest najbrudniejszym miejscem w domu.
A to nie jest prawda. To nie toaleta jest największym źródłem bakterii - są nim naczynia. Deska sedesowa jest sucha i chłodna, a bakterie uwielbiają wilgotne, ciepłe miejsca.
Wilgoć i resztki jedzenia na gąbce sprzyjają ich rozwojowi, dlatego liczba mikroorganizmów na powierzchni naczyń jest nawet 400 razy większa niż na desce sedesowej.
Należy jednak unikać publicznych toalet, jeśli tylko jest to możliwe.
Brud pojawia się znikąd
Jak często zadawałeś sobie pytanie, skąd się bierze brud w twoim mieszkaniu? Większość z nich pochodzi od nas. Jeśli przyjrzeć się bliżej pyłowi, można w nim znaleźć włosy, włókna tekstylne i około 40 000 komórek skóry. I około 40.000 komórek skóry. Tyle człowiek traci w ciągu minuty.
To wyjaśnia, dlaczego dom jest szczególnie zabałaganiony po przybyciu gości: im więcej ludzi, tym więcej kurzu!
Nie ma potrzeby wycierania rąk.
Czy uważasz, że mycie rąk jest wystarczające? Nie! Mokre ręce to doskonała pożywka dla zarazków.
Ważne jest dokładne osuszenie rąk. Pomaga usunąć zarazki pozostałe na skórze po umyciu.
Plamy można usunąć tylko przy użyciu gorącej wody.
Im cieplejsza woda, tym lepiej! Czy to jedyny sposób na pozbycie się plam i bakterii? I to jest duży błąd, ponieważ większość środków czyszczących powinno się stosować z zimną wodą.
Jednak przy zmywaniu naczyń warto używać ciepłej wody, ponieważ lepiej rozpuszcza tłuszcz.
Należy używać wyłącznie antybakteryjnych środków czyszczących
Ponieważ większość mikroorganizmów jest nieszkodliwa, nie ma potrzeby stosowania antybakteryjnych środków czyszczących: mogą one zniszczyć równowagę bakteryjną i doprowadzić do powstania odpornych mikroorganizmów, co jest szkodliwe dla środowiska.
Jeżeli ty no zamierzasz czyścić naturalnych kamienie tak jak marmur, drewniany parkiet, sprzęt komputerowy lub gumowe uszczelki, ocet jest całkiem substytutem dla jakaś remedium.
Ręcznik może być z łatwością użyty więcej niż raz
Nieprawda! Mokre ręczniki są doskonałą pożywką dla bakterii. Po wysuszeniu na ręczniku pozostaje brud i płatki naskórka, które stanowią pożywkę dla mikroorganizmów.
Dlatego w kuchni należy używać osobnych ręczników do naczyń i rąk. Twoje ręce mogą być siedliskiem niezliczonych bakterii jelitowych, które nigdy nie powinny znaleźć się na Twoich naczyniach lub w jedzeniu.
Zwykłe ręczniki nie powinny być używane dłużej niż przez kilka dni, aby uniknąć gromadzenia się zarazków. Należy je myć tak często, jak to możliwe.
Bakterie giną w zamrażarce.
To nie jest prawda. W temperaturze -18° bakterie zatrzymują swoje procesy życiowe i nie mogą się już rozmnażać, ale nie umierają. Gdy tylko pokarm rozmarznie, wznawiają życie.
I wtedy, już w temperaturze pokojowej, liczba bakterii podwaja się co 20 minut.
Porysowane patelnie teflonowe zawierają substancje rakotwórcze
Porysowane patelnie teflonowe są szkodliwe dopiero w temperaturze powyżej 260°C. Dopiero wtedy powłoka, zwana politetrafluoroetylenem, wydziela toksyczne opary. Temperatura ta może być osiągnięta, ale tylko przez celowe przegrzanie.
Deski do krojenia pełne bakterii
Zarówno drewniane, jak i plastikowe deski do krojenia mogą być używane bez obaw, jeśli ich powierzchnia jest dokładnie wyczyszczona. Żywice i olejki eteryczne zawarte w drewnie mają właściwości bakteriobójcze.
Niektóre rodzaje drewna zawierają również bakteriobójczy kwas garbnikowy. A plastikową deskę można włożyć do zmywarki: temperatura 60°C z łatwością zabije bakterie.