Kombucha. Jakkolwiek to powiesz, tylko nie nazywaj tego hipsterskim napojem. Ponieważ, pomimo dzikiego wzrostu popularności wśród millenialsów w ciągu ostatnich kilku lat (1), kombucha jest napojem, który istnieje od tysięcy lat i ma wiele korzyści zdrowotnych. Nic dziwnego, że tak długo cieszy się niesłabnącą popularnością.
Niezależnie od tego, czy chcesz warzyć własną kombuchę, czy też nie wiesz, jaki rodzaj kombuchy najlepiej pasuje do Ciebie i Twoich potrzeb, nie musisz się już zastanawiać, o co tyle zamieszania.
Od korzyści płynących z picia kombuchy po różne rodzaje kombuchy, oto wszystko, co musisz wiedzieć o napoju, który jest na ustach wszystkich.
Czym jest kombucha?
Kombucha (odłóż na bok wszelkie inne debaty, ponieważ wymawia się ją Kom-booch-uh) to słodki, fermentowany napój, który powstaje z połączenia czarnej herbaty z cukrem i kulturą kombuchy, znaną również jako SCOBY (Symbiotyczna Kolonia Bakterii i Drożdży).
Fermentacja, według definicji, to chemiczny rozkład substancji przez bakterie, drożdże lub inne mikroorganizmy. Podczas części SCOBY procesu warzenia, nowa warstwa SCOBY będzie rosła na powierzchni pierwotnej, użytej do rozpoczęcia warzenia.
Proces produkcji kombuchy jest dość prosty, a kiedy już się rozpocznie, wytwarza szereg witamin, minerałów, kwasów i enzymów, które mają niesamowite korzyści dla zdrowia.
Przy zaledwie 30 kaloriach na filiżankę (bez dodawania innych składników), kombucha jest niskokalorycznym napojem, który nie tylko dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, ale także ma słodki smak.
Historia kombuchy
Kombucha powstała w północno-wschodnich Chinach około 220 roku p.n.e. i była czczona za swoje właściwości zdrowotne i uzdrawiające jelita.
Nazwa kombucha pochodzi podobno od doktora Kombu, koreańskiego lekarza, który przywiózł sfermentowaną herbatę do Japonii jako lekarstwo dla cesarza Inkyo.
Na początku XX wieku herbatę tę sprowadzono do Europy, gdzie pojawiła się zarówno w Rosji, jak i w Niemczech. Kombucha straciła na popularności podczas II wojny światowej, ale odrodziła się dzięki badaniom z lat 60. w Szwajcarii, w których porównano jej właściwości zdrowotne z właściwościami jogurtu (2).
Napój w końcu dotarł do Stanów Zjednoczonych i zaczął zyskiwać na popularności w latach 90-tych, zwłaszcza dzięki wzrostowi spożycia w Los Angeles (3).
Jednak w 2010 roku kombucha napotkała na przeszkodę, gdy produkcja i dystrybucja zostały wstrzymane na dwa miesiące po inspekcji w sklepie Whole Foods, podczas której pojawiły się obawy o ewentualny poziom alkoholu (alkohol jest częścią procesu fermentacji) (2).
W rezultacie, Biuro Podatków i Handlu Alkoholem i Tytoniem zaktualizowało swoje wytyczne w celu uregulowania wszelkich produktów kombuchy, które zawierały 0,5 procent lub więcej ABV (alkoholu objętościowo), nawet po zabutelkowaniu produktu i kontynuowaniu fermentacji (4).
Ten kryzys w 2010 roku z pewnością miał negatywny wpływ na przemysł kombuchy, ale od tego czasu sytuacja się poprawiła, a nawet trochę się poprawiła. Szacuje się, że do 2020 roku napój ten zarobi w samych Stanach Zjednoczonych aż 20 miliardów dolarów (5).
Jakie są korzyści płynące z picia kombuchy?
Kombucha nie tylko dobrze smakuje (oprócz towarzyszącego jej kwaśnego posmaku, zdecydowanie ma w sobie coś z musującego cydru), ale jest też całkiem dobra dla Ciebie.
Podobnie jak napoje probiotyczne, kombucha jest łatwym sposobem na spożycie niektórych niezbędnych kwasów i witamin, które pomagają naszemu ciału działać jak najlepiej.
Ponieważ kombucha jest bogata w składniki odżywcze, pełna przeciwutleniaczy, enzymów i kwasów organicznych, wspomaga detoksykację, może chronić wątrobę, a także zawierać właściwości wzmacniające układ odpornościowy i przeciwwirusowe.
W procesie fermentacji kombuchy powstają następujące kwasy:
Lactic Acid: Wspomaga krążenie krwi i może być pomocny przy zaparciach i dolegliwościach żołądkowych
Kwas octowy: Może hamować rozwój bakterii, które są szkodliwe dla organizmu
Kwas usninowy: Jest naturalnym antybiotykiem.
Oxalic Acid: pobudza komórki do produkcji energii
Kwas jabłkowy: Pomaga w detoksykacji wątroby
Gluconic Acid: Zmniejsza występowanie pleśniawek i innych grzybic
Kwas masłowy: Wzmacnia ściany jelit.
Kombucha zawiera również witaminy z grupy B, takie jak B1, B2, B3, B5, B12, a właściwości te mogą zmniejszać ryzyko chorób serca, jak również poprawiać trawienie i wspierać zdrowsze jelita.
Ze względu na obecność tych kwasów i witamin w kombucha, niektóre z następujących korzyści zdrowotnych mogą być widoczne, choć ważne jest, aby podkreślić, że żaden z nich nie został udowodniony naukowo:
Zmniejszony stres
Mniej kaszlu i sezonowych przeziębień
Redukcja alergii
Zwiększona energia
Zmniejszenie objawów zapalenia stawów
Poprawa stanu skóry/zmniejszenie dolegliwości skórnych
Poprawa koncentracji
Poprawa elastyczności stawów
Utrata wagi
Powyższa lista nie jest obszerna i ciągle pojawiają się nowe korzyści. Kombucha ma również różny wpływ na różne osoby, w zależności od ich stanu zdrowia i innych czynników.
Skutki uboczne Kombuchy
Istnieje coś takiego jak zbyt wiele dobrych rzeczy, a kombucha nie jest wyjątkiem. Oprócz różnych poziomów alkoholu (wielkie nie-nie dla nieletnich, jak również tych, którzy mają jakiekolwiek problemy zdrowotne związane z konsumpcją alkoholu), istnieje również kwestia ewentualnego przerostu candidy.
Przerost Candida występuje z grzybopodobnego organizmu Candida albicans w jelitach, czasami nazywany "syndromem drożdży". Może to powodować wspólne objawy, takie jak zmęczenie, ból głowy i słaba pamięć.
Chociaż znalezienie candidy w jelitach człowieka jest uważane za normalne, jej przerost może pogorszyć istniejące choroby przewodu pokarmowego, takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna (6).
Dla tych, którzy cierpią z powodu problemów z candidą, istnieje debata na temat tego, czy kombucha powinna być całkowicie unikana, więc postępuj ostrożnie.
Jak w przypadku wszystkiego, co dotyczy Twojego zdrowia, zawsze powinieneś skonsultować się z lekarzem i/lub dietetykiem przed dodaniem czegokolwiek do swojej diety, w tym kombuchy.
Czego szukać w kombucha
Oprócz picia kombuchy, masz również możliwość zażywania kapsułek, aby uzyskać korzyści zdrowotne. Dorośli powinni spożywać dwie kapsułki kombuchy, 2-3 razy dziennie.
Jeśli zdecydujesz się pić kombuchę w różnych formach, możesz to robić codziennie, pod warunkiem, że otrzymasz zgodę od swojego lekarza.
Możesz zrobić kombuchę w domu, lub znaleźć różne smaki i rodzaje w Internecie, jak również w sklepach i restauracjach.
Kombucha Przepis
Wydajność: 1 galon
MATERIAŁY:
Garnek, słoiki typu mason, szklane naczynie fermentacyjne/słoik o pojemności 1 galona, drewniane łyżki, siatka do herbaty (jeśli używasz sypkiej herbaty liściastej)
Paski termometru
Paski testowe pH
Przykrycie z organicznej bawełny
Gumki recepturki
SKŁADNIKI:
Aktywny SCOBY
1 filiżanka organicznego cukru trzcinowego
96 oz. wody
6 torebek (12 g) czarnej lub zielonej herbaty
Zioła, przyprawy, owoce lub aromat do wyboru (opcjonalnie)
INSTRUKCJE PARZENIA:
Czyść wszystkie powierzchnie, naczynia, garnki, słoiki i ręce wodą z mydłem - nie pozostawiając żadnych pozostałości. Zawsze używaj szklanych naczyń i drewnianych lub plastikowych przyborów.
Doprowadź do wrzenia ¼ galona przefiltrowanej wody.
Podczas gdy woda się podgrzewa, przygotuj herbatę. Jeśli używasz luźnej herbaty liściastej, będziesz potrzebować siatkowej kulki do herbaty. Herbata do tego kroku powinna być prosta i niearomatyzowana. Earl Grey i inne herbaty aromatyzowane nie są zalecane.
Po zagotowaniu wody należy zaparzyć sześć torebek (12 gramów) czarnej lub zielonej herbaty w gorącej wodzie przez 20 minut, często mieszając. Czynność tę należy wykonywać w naczyniu, które jest odporne na wysokie temperatury.
Wyjąć torebki z herbatą i wsypać do garnka 1 filiżankę cukru. Mieszaj przez kilka minut, aby cukier się rozpuścił.
Wlać mieszaninę do 1 galonowego, szklanego słoika fermentacyjnego.
Wypełnij słoik 8 filiżankami zimnej, przefiltrowanej wody.
Użyj termometru, aby upewnić się, że temperatura wynosi 68-84 stopni F przed dodaniem kultury SCOBY lub kombuchy.
Kiedy temperatura będzie odpowiednia, dodaj kulturę do mieszanki.
Przykryj swój słoik fermentacyjny bawełnianą pokrywą i uszczelnij go gumką.
Umieść swoją mieszankę w ciepłym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i z dużym przepływem powietrza (nie w zamkniętej szafce). Najlepsza temperatura dla tego procesu wynosi od 72 do 80 stopni F. Upewnij się, że często sprawdzasz wskaźnik temperatury i dostosowujesz położenie w razie potrzeby.
Po kilku dniach, zaczniesz zauważać kremową warstwę rosnącą na wierzchu twojego naparu. To jest twoja nowa kultura. Twoja partia powinna być gotowa w ciągu około 9-14 dni, w zależności od temperatury, jakości wody i twoich preferencji smakowych. Chłodne temperatury spowalniają fermentację, podczas gdy ciepłe ją przyspieszają. Typowy okres fermentacji to około 7-10 dni.
Jeśli twoja partia jest zbyt słodka, załóż z powrotem ściereczkę i pozwól jej warzyć się jeszcze kilka dni. Jeśli jest zbyt cierpka, możesz dosłodzić ją podczas procesu butelkowania.
Po wyprodukowaniu kombuchy, nadszedł czas na jej butelkowanie.
BUTELKOWANIE I "DRUGA FERMENTACJA":
Usuń SCOBY i umieść w szklanym lub porcelanowym pojemniku. Wlej na wierzch trochę płynu z kombuchy, tyle aby przykryć SCOBY. Będzie to płyn startowy dla następnej partii i utrzyma SCOBY w świeżości.
Dodaj napar do szklanej butelki o pojemności 32 uncji z dobrze dopasowaną pokrywką. Twój napar może zawierać brązowe plamy, nitki lub resztki po usunięciu SCOBY, i jest to całkowicie w porządku. To tylko resztki z macierzystego SCOBY. Jeśli nie lubisz kleksów, możesz użyć sitka podczas przelewania kombuchy do butelki.
Najlepiej jest zostawić centymetr lub mniej powietrza na górze butelki. To powinno pozwolić na odpowiednią ilość nagazowania.
Możesz użyć zmiażdżonych liści świeżych ziół, zmielonych lub całych przypraw, przecierów owocowych, soków warzywnych i wielu innych opcji do aromatyzowania swojego naparu. Dodaj poszczególne smaki bezpośrednio do butelki z kombuchą i zakręć. Jeśli pokrywka jest metalowa, upewnij się, że umieściłeś folię pomiędzy pokrywką a kombuchą.
Jeśli szukasz napoju gazowanego, pozwól zamkniętej butelce kontynuować fermentację w temperaturze pokojowej przez 3-7 dni. Następnie włóż mieszankę do lodówki i ciesz się nią. Jeśli nie lubisz gazowanych napojów, możesz po prostu włożyć aromatyzowaną butelkę bezpośrednio do lodówki po butelkowaniu. Jeśli wolisz, możesz odcedzić owoce i zioła.
Kombucha - ostrzeżenia i środki ostrożności
Zawsze zachowaj ostrożność podczas warzenia własnej kombuchy i uważaj na zbyt długą fermentację.
Nigdy nie dotykaj kombuchy lub SCOBY metalem, ponieważ może to je zniszczyć.
Uważaj na pleśń! Brązowy, przezroczysty i kremowy to akceptowalne kolory dla twojego SCOBY. Czarna, zielona, niebieska lub biała, rozmyta pleśń i ciemne, okrągłe plamy nigdy nie powinny być obecne. Jeśli zauważysz którąkolwiek z tych rzeczy, upewnij się, że wyrzuciłeś kulturę i napar.
Jeśli masz jakiekolwiek zastrzeżenia co do swojej kombuchy, zwróć się do kogoś o pomoc. Powinieneś także sprawdzić pH swojej kombuchy za pomocą pasków testowych, aby upewnić się, że jest ono w przedziale 2,5-3,5 - idealny zakres dla kombuchy.
Inne porady dotyczące domowej roboty kombuchy
Jeśli warzysz piwo po raz pierwszy i jesteś zdenerwowany robieniem własnej kombuchy, istnieje szereg zestawów, które można kupić, które zapewniają wszystko, czego potrzebujesz, aby warzyć własne. Są one również dostarczane z łatwymi do naśladowania instrukcjami, które sprawiają, że proces jest bardzo przyjemny.
Zaleca się, aby zacząć od małej ilości kombuchy dziennie, a następnie stopniowo zwiększać jej spożycie. Trzymaj się około 8 uncji dziennie lub mniej, szczególnie na początku.
Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub masz problemy zdrowotne, upewnij się, że przed wypróbowaniem kombuchy skonsultujesz się ze swoim lekarzem.
Kombucha jest warzona z czarnej herbaty i cukru, który w procesie fermentacji zamienia się w alkohol w bardzo małych ilościach. Jednak uważa się, że tylko około 1 procent kombuchy to alkohol.