Nabiał jest zawarty w każdym produkcie, który jest wytwarzany z mleka (takim jak ser czy masło), ale perspektywa przejścia na "bezmleczność" staje się coraz bardziej popularna z powodu alergii, nietolerancji laktozy, a nawet obaw o sposób traktowania zwierząt. Na przykład, czy wiesz, że produkty mleczne mogą być ukryte w pakowanych wędlinach, tuńczyku lub naturalnych dodatkach smakowych? FDA Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act z 2004 roku wymaga, aby na etykietach produktów spożywczych znajdowała się informacja, czy zawierają one główny alergen, taki jak mleko. Istnieje jednak wiele produktów, które nie są objęte tym prawem. Jeśli więc starasz się unikać nabiału, najważniejszą rzeczą, jaką powinieneś zrobić, jest przeczytanie całej etykiety składnika.
Czego należy szukać na etykietach produktów spożywczych:
Następujące składniki na etykiecie wskazują na obecność białka mleka.
Poznaj mleczne alternatywy:
Mleko kokosowe
Po wyłuskaniu i przepołowieniu orzecha kokosowego, miąższ jest wyciskany, aby uwolnić smaczny krem. Jest on następnie mieszany z wodą i wzbogacany witaminami i minerałami. Kokosy oferują pyszny profil smakowy i są pełne średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), które mogą być spalane jako energia i mogą wspomagać utratę wagi.
Mleko migdałowe
Po wyłuskaniu, migdały są mielone, a następnie mieszane z wodą i innymi składnikami, takimi jak witaminy i minerały. Dla osób poszukujących alternatywy mleka niższe w kalorii, wolne od cholesterolu i tłuszczów nasyconych, mleko migdałowe jest doskonałym zamiennikiem dla zwykłego mleka mlecznego. Mleko migdałowe oferuje również dobre źródło witamin A, D i E, ale nie dostarcza dużo białka.
Mleko sojowe
Mleko sojowe, wykonane z fasoli sojowej, jest w przeciwieństwie do mleka migdałowego w tym, że jest dobrym źródłem białka (około 6-8 gramów na filiżankę). Podobne do mleka migdałowego jest również niska zawartość tłuszczów nasyconych, wolne od cholesterolu i zawiera witaminy A i D. Po wzbogaceniu, mleko sojowe zawiera również minerały, takie jak wapń i potas. Podczas gdy istnieją pewne korzyści zdrowotne dla soi, niektórzy mogą zdecydować się na pozostanie z dala od niej ze względu na różne obawy o zdrowie i alergeny.
Mleko ryżowe
Mleko ryżowe jest wykonane z mieszania razem zmielonego ryżu i wody, to może być następnie wzbogacony o wapń i witaminę D. Jeśli jesteś sportowcem lub cukrzykiem można rozważyć pobyt z dala od mleka ryżowego, jak to wysokie w węglowodany i niskie w białko. Jednakże, jeśli jesteś osobą z wrażliwością na wiele pokarmów, ryż jest uważany za najbardziej hipoalergiczny ze wszystkich substytutów mleka.
Mleko konopne
Mleko konopne jest wytwarzane poprzez mieszanie nasion konopi z wodą. Nasiona lub "orzechy" używane do produkcji mleka konopnego nie zawierają THC, który jest psychoaktywnym składnikiem marihuany. Mleko konopne jest pełne kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, a nawet zawiera żelazo. Mleko konopne jest również doskonałym źródłem innych witamin i składników odżywczych. Jego smak jest podobno bardziej kremowy i orzechowy niż mleka sojowego czy ryżowego.
Mleko z nerkowców
Mleko z nerkowców jest jedną z najnowszych alternatywnych produktów mlecznych na rynku. Orzechy nerkowca są rzeczywiście nasiona, które przylegają do dna jabłka nerkowca, owoce drzewa nerkowca. Nerkowce mają niższą zawartość tłuszczu niż większość innych orzechów i oferują jednonienasycone tłuszcze, podobne do tych, które można znaleźć w oliwie z oliwek. Nerkowce nie zawierają cholesterolu, są pełne witamin i minerałów oraz mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy.
Warto również poszukać produktów, które nie zawierają GMO i są organiczne USDA. Spróbuj i uniknąć Carrageenan, jak również, ponieważ jest to powszechnie stosowane przez przemysł spożywczy do żelowania i zagęszczania i może być szkodliwe dla przewodu pokarmowego. Najlepszym sposobem na uniknięcie tych szkodliwych wypełniaczy jest zrobienie własnego mleka konopnego, sojowego, z nerkowców, kokosowego, ryżowego lub migdałowego. Zobacz poniżej łatwy przepis na mleko migdałowe, które możesz zrobić w domu!
Domowe Mleko Migdałowe Przepis:
Składniki:
1 filiżanka surowych migdałów
4 filiżanki czystej, filtrowanej wody
Ekstrakt waniliowy lub Bean (opcjonalnie)
Instrukcje:
Namoczyć migdały przez co najmniej 12 godzin w wodzie z ½ łyżki soli morskiej.
Opłucz migdały dobrze. Połącz opłukane migdały i filtrowanej wody w blenderze.
Miksować kilka minut, aż będzie gładka i kremowa (Uwaga: mieszanina będzie rozszerzać się trochę, więc upewnij się, że blender nie jest pełny przed uruchomieniem go).
Przecedzić mieszankę do dużej miski przez worek na kiełki, ściereczkę serową lub ręcznik kuchenny.
Włóż mieszaninę z powrotem do blendera z wanilią lub preferowanym aromatem i wymieszaj.
Wlać mieszaninę do szklanego słoika lub dzbanka i przechowywać w lodówce do tygodnia.