Chodzisz po supermarkecie jedną alejką na raz. W dzisiejszych czasach pojawia się coraz więcej korytarzy. Nie wiem, czy to tylko ja, ale sklepy spożywcze są coraz większe i większe. Te większe sklepy oznaczają więcej produktów na półkach i jeszcze więcej opcji do wyboru przed wypisaniem się z kasy. Zrozumienie, jak robić zakupy w sklepie spożywczym i co tak naprawdę zawiera żywność, którą jemy, jest bardzo ważne. Często najlepiej jest zatrzymać się i przeczytać etykietę przed dodaniem produktu do koszyka. Klienci patrzą na etykiety z różnych powodów. Czy są to alergeny, unikanie danego składnika ze względu na smak, czy po prostu po to, aby zobaczyć, co znajduje się w produkcie, który zamierzają zjeść. Ale czy wiesz, jak patrzeć na etykietę i naprawdę zrozumieć, co ona oznacza?
Korzyści, które warto rozważyć czytając etykietę
Popraw swoje nawyki żywieniowe - Znajdź produkty bogate w witaminy, błonnik i białko. Ogranicz tłuszcze, cukry i cholesterol.
Właściwe unikanie alergenów i uczuleń
Dowiedz się, co dokładnie znajduje się w żywności
Znajdź produkty, które są organiczne, nie-GMO zweryfikowane
Porównywać podobne produkty pod względem jakości składników
Poznaj standardowe wielkości porcji, aby nie przesadzić z jedzeniem
Śledź kalorie i kontroluj swoje porcje
Jak czytać etykietę wartości odżywczych
Zacznij od wielkości porcji. Pomoże Ci to ocenić ilość kalorii, które spożywasz, jak również całkowitą ilość składników odżywczych, które otrzymasz z pożywienia. Niektóre opakowania są mylące. Na przykład małe pudełko, które może wyglądać jak pojedyncza porcja, może w rzeczywistości być półtorej lub nawet dwiema porcjami.
Następnie spójrz na kalorie. Kalorie to zasadniczo ilość energii, którą otrzymujesz z jednej porcji jedzenia. Pamiętaj, że liczba porcji, które spożywasz, określa liczbę kalorii, które faktycznie jesz. Ta sekcja jest ważna, jeśli próbujesz zyskać lub stracić na wadze lub po prostu zarządzać swoją wagę w ogóle.
Po porcji i kalorii będziesz chciał spojrzeć na wartości odżywcze żywności. Powinieneś spróbować ograniczyć jedzenie zbyt dużo tłuszczów nasyconych i trans, cholesterolu, cukru i sodu. Chcesz uzyskać więcej witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.
Jak czytać sekcję składników
Jeśli chodzi o czytanie etykiety żywieniowej. Fakty żywieniowe to nie wszystko, co ma znaczenie. Równie ważne jest przeczytanie rzeczywistych składników w sekcji składników na etykiecie. Dlaczego? "Cukier" na etykiecie żywieniowej może oznaczać nabiał, owoce lub cukier rafinowany. Na przykład, produkt może mieć 7g cukru wymienione na etykiecie składników odżywczych. Ale skąd pochodzi ten cukier? Czy pochodzi on z truskawek, które zawierają naturalny cukier, czy też z alternatywnego słodzika, takiego jak syrop trzcinowy?
Składniki wymienione na etykiecie są wymienione w kolejności przewagi wagowej i są w porządku malejącym. Te, które występują w największej ilości są wymienione jako pierwsze.
Jeżeli ty kupujesz twój dzieci "owoc" przez stopę, która twierdzi na przodzie pudełka robić z prawdziwymi jagodami i dobrym źródłem witamina C - czytasz etykietę i widzieć pierwszy składnik jest owoc od koncentrata, then cukier, kukurydza syrop częściowo uwodornionych olejów i zawiera 2% mniej witamina C wymienia ostatni. Prawdopodobnie nie będziesz chciał włożyć tej pozycji do koszyka.
Idealna potencja
WARTOŚCI DZIENNE - procent DV jest oparty na DV dla danego składnika odżywczego w diecie 2000 kalorii.
Składniki odżywcze wymienione jako % DV na etykiecie: Tłuszcz ogółem, Tłuszcz nasycony, Węglowodany, Sód, Węglowodany ogółem, Błonnik, Witamina A, Witamina C, Żelazo, Wapń.
Składniki odżywcze bez % DV na etykiecie: Białko, Cukier i Tłuszcz Trans.
Wszystkie składniki odżywcze muszą być podane w procentach Dziennej Wartości - ma to na celu powstrzymanie błędnej interpretacji żywności:
Na przykład sód podany w ilości 140 mg może być uznany za wysoki, ale kiedy zobaczy się, że DV wynosi 6% DV wynoszącego 2400 mg, lepiej zrozumie się prawdziwą ilość sodu w żywności.
Inne pomocne informacje
Dla tych, którzy starają się unikać nabiału, soi i pszenicy, może to być trudne. Szczególnie z powodu wszystkich ukrytych nazw tych produktów.
Alternatywne nazwy nabiału: mleko, mleko chude, śmietana, mleko odparowane, mleko skondensowane, mleko suszone, masło, mleko w proszku, serwatka, laktoza, kazeinian, laktoalbumina, ser, twaróg, mleko w proszku, jogurt, maślanka, kazeina, mleczan, kwaśna śmietana, kazeinian wapnia.
Alternatywne nazwy dla glutenu - pszenica, jęczmień lub żyto, chleb, farsz do chleba, drożdże piwne, bulgur, durum, farro, mąka graham, hydrolizowane białko pszenicy, kamut, słód, ekstrakt słodowy, syrop słodowy, aromat słodowy, ocet słodowy, mleko słodowane, maca, modyfikowana skrobia pszenna, seitan (stosowany w wielu daniach wegetariańskich), semolina, orkisz, pszenżyto, einkorn, emmer, farina, fu.
Alternatywne nazwy dla soi: białko sojowe, mąka sojowa, soja, lecytyna sojowa, edamame (soja w strąkach), hydrolizowane białko sojowe, mąka kinnokof, kyodofu (liofilizowane tofu), miso, supro, tamari, tempeh, sos teriyaki, tofu, yakidofu, yuba (twaróg fasolowy)