Jeśli szukasz łatwego sposobu na wsparcie zdrowia układu sercowo-naczyniowego i zmniejszenie stanu zapalnego, rozważ dodanie do swojej diety większej ilości nasion lnu i chia. Te superfoods są gwiezdnymi źródłami zdrowych dla serca i mózgu kwasów tłuszczowych omega-3.
"Wiesz, te 'dobre' tłuszcze" - mówi Jane Ujoatu, zarejestrowany dietetyk w Encore Nutrition and Public Health Consulting w Richmond w Teksasie.
Ale podczas gdy nasiona chia i siemię lniane są świetne, nie są dokładnie stworzone równe. Które z nich jest najlepsze dla Twoich potrzeb? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tych superfoods i o tym, jak włączyć je do swojej diety.
Nasiona chia: Błonnik na długie dni
Choć wiele osób kojarzy te maleńkie superfoods z szałem na punkcie Chia Pet w latach 80-tych, nasiona chia są znane od czasów Azteków, mówi Ujoatu.
Oprócz 5,1 grama kwasów omega-3 na 2 łyżki stołowe, nasiona chia są również dobrym źródłem białka i wapnia.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość spożywanego błonnika (a kto nie chce?), nasiona chia zawierają 10 gramów błonnika, czyli prawie połowę zalecanej dziennej dawki. Wykazano, że dieta bogata w błonnik pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i sprawia, że dłużej czujesz się syty, co może pomóc w kontrolowaniu wagi, mówi Ujoatu. (Dla porównania, siemię lniane zawiera tylko 4 gramy błonnika).
Ale ostrożnie. Jeśli szukasz ulgi w zaparciach, przyjmowanie chia bez odpowiedniej ilości wody może sprawić, że poczujesz się jeszcze bardziej zapchany, mówi Ujoatu.
Jeśli chodzi o smak, "jest jak tofu; wchłania smaki składników znajdujących się wokół niego", opisuje Ujoatu.
Siemię lniane: Więcej Omega-3, mniej tłuszczu
Siemię lniane po raz pierwszy pojawiło się w jadłospisach starożytnego Egiptu. "Nie dysponowali oni taką wiedzą naukową, jaką dysponujemy dzisiaj, ale wiedzieli, że ma ono wartość odżywczą" - mówi Ujoatu.
Len jest najwyższym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 wśród wszystkich pokarmów roślinnych, nieznacznie ustępując chia. Siemię lniane jest również bogatym źródłem fitochemikaliów zwanych lignanami, mówi Ujoatu. Wstępne badania pokazują, że lignany mogą pomóc w zapobieganiu raka piersi i prostaty, zmniejszyć ryzyko chorób serca i pomóc w leczeniu cukrzycy.
Siemię lniane jest również mniej kaloryczne. Porcja 2 łyżek mielonego siemienia lnianego zawiera około 74 kalorii, w porównaniu do 139 kalorii w przypadku tej samej ilości chia. Mielone siemię lniane ma również mniej tłuszczu, około 5 gramów w porównaniu do 9 gramów w przypadku chia, mówi Ujoatu.
Wiele osób twierdzi, że siemię lniane ma lekko orzechowy, ziemisty smak.
Jak włączyć nasiona chia i siemię lniane do swojej diety?
Aby zoptymalizować korzyści zdrowotne, należy zmielić siemię lniane przed dodaniem go do swoich przepisów. Ujoatu twierdzi, że ułatwia to organizmowi wchłanianie i trawienie składników odżywczych nasion.
Możesz kupić wstępnie zmielone siemię lniane, ale upewnij się, że przechowujesz je w szczelnie zamkniętej torbie w lodówce lub zamrażarce, aby nie utleniało się, mówi.
Siemię lniane jest również dostępne w postaci oleju, ale zanim wyjdziesz i kupisz 10 galonów, wiedz, że olej może nie zawierać wszystkich tych korzystnych fitochemikaliów. "Dobrze jest zachować równowagę między olejem a samym siemieniem lnianym, aby uzyskać pełne korzyści" - mówi Ujoatu.
Jeśli chodzi o chia, to jest to trochę mniej skomplikowane, mówi Ujoatu. Można je spożywać w całości.
Ujoatu zaczyna każdy dzień od smoothie z owoców, mleka, ogórka, siemienia lnianego i nasion chia. Zaleca również klientom włączenie siemienia lnianego i nasion chia do swojej diety w następujący sposób:
Pieczenie: Dodaj pół filiżanki zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia do ciasta, aby zwiększyć zawartość błonnika i omega-3.
Sałatki: Całe nasiona chia dodają przyjemnego chrupania.
Zupy: Wymieszaj mielone nasiona lnu lub całe nasiona chia w swoim wegetariańskim lub mięsnym chili.
Więc co jest lepsze, chia czy len?
Najlepsza odpowiedź? Oba.
Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z każdego z nasion, Ujoatu zaleca włączenie obu do swojej diety. W ten sposób otrzymasz błonnik, białko i minerały z chia, jak również fitochemikalia z lnu.
"Nie powiedziałabym, że jedno jest lepsze od drugiego," mówi. "Równowaga jest tym, o czym głoszę".