Liście się zmieniają, temperatury spadają, a dzieci wracają do szkoły, to może oznaczać tylko jedno. Jesień oficjalnie się rozpoczęła. Jedną z największych atrakcji jesieni, oprócz cieszenia się niesamowitymi temperaturami, jest zabawa, którą przynosi Halloween. Dzieci i dorośli przebierają się w kostiumy, bawią się na imprezach w domach lub w szkołach i jedzą pyszne smakołyki. Powszechnie ludzie skupiają się na niezdrowych przekąskach o tej porze roku (Amerykanie kupują prawie 600 milionów funtów słodyczy każdego roku na Halloween), ale ważne jest, aby zauważyć, że zdrowe przekąski mogą być równie przyjemne.
Wiemy, że unikanie tradycyjnych, niezdrowych słodyczy jest najlepszą opcją dla naszego zdrowia. Oprócz wysokiej zawartości cukru, znajdują się w nich również inne niepożądane składniki, których nie chcesz spożywać ani Ty, ani Twoje dzieci. To zrozumiałe, że w Halloween możemy sobie trochę pobłażać, ale może powinniśmy pomyśleć o tym, aby zamiast tego zaopatrzyć się w zdrowsze alternatywy.
SpOoKy Składnik w Cukierkach
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy
Wysoko fruktozowy syrop kukurydziany to słodzik produkowany z kukurydzy i alternatywa dla sacharozy (cukru stołowego). Duża część kukurydzy uprawianej w Stanach Zjednoczonych jest modyfikowana genetycznie, co sprawia, że syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy jest z dużym prawdopodobieństwem produktem GMO.
Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans
Tłuszcze nasycone pochodzą głównie ze źródeł zwierzęcych i mogą podnosić całkowity poziom cholesterolu we krwi oraz poziom LDL, co może zwiększać ryzyko chorób serca. Podczas gdy niektóre tłuszcze trans występują naturalnie, większość z nich jest sztuczna i powstaje w procesie uwodornienia. Częściowo uwodorniony tłuszcz trans może podnieść poziom niezdrowego LDL i obniżyć poziom zdrowego HDL, co może zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Oleje uwodornione
Uwodornianie to proces dodawania wodoru do płynnych olejów, aby przekształcić je w formę stałą. Częściowo uwodornione oleje są pełne tłuszczów trans, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie Twojego serca.
Sztuczny aromat
Podczas gdy naturalne aromaty muszą pochodzić z roślin lub zwierząt, sztuczne aromaty są syntetyzowane w laboratorium.
Syntetyczny barwnik
Naturalne barwniki są używane od wieków do barwienia żywności; jednakże barwniki syntetyczne mogą być produkowane na skalę masową za ułamek kosztów. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (U.S. Food and Drug Administration) zatwierdziła tylko siedem syntetycznych barwników do stosowania w żywności. Należą do nich: Blue #1, Blue #2, Green #3, Red #3, Red #40, Yellow #5, Yellow #6. Obecnie, większość syntetycznych barwników spożywczych pochodzi z ropy naftowej lub ropy naftowej.
Chemiczne emulgatory i środki konserwujące
Odnoszą się one do składników takich jak polirycynooleinian poliglicerolu lub PGPR i trzeciorzędowy butylohydrochinon lub TBHQ. Te środki konserwujące i emulgatory mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.
Sztuczne substancje słodzące
Do sztucznych substancji słodzących należą acesulfam potasu (Ace-K), sukraloza (splenda) i aspartam.
W Halloween zostaw sobie trochę czasu na aktywność. Jeśli to możliwe, zamiast jeździć samochodem, przejdź od domu do domu. Pamiętaj o bezpieczeństwie, noś odblaski i chodź po chodnikach, a nie po ulicach.
Porady dotyczące zdrowego stylu życia na Halloween
To, że wypełnisz całą poszewkę na poduszkę smakołykami, nie oznacza, że musisz zjeść wszystko w jedną noc lub nawet w tydzień. Ogranicz spożycie słodyczy i innych smakołyków poprzez ustalenie limitów i przedyskutowanie z dziećmi, ile mogą zjeść.
Zrównoważ spożycie słodyczy innymi zdrowymi alternatywami, takimi jak owoce, warzywa, krakersy i precle.
Nie spędzaj nocy na objadaniu się słodyczami i fast foodami. Jeśli organizujesz przyjęcie, daj swoim gościom zdrowsze alternatywy i bardziej odżywcze pokarmy.
Pamiętaj, aby przed zabawą w cukierek albo psikus zjeść dobrze zbilansowany obiad. Zapobiegnie to przejadaniu się dzieci słodyczami i podjadaniu przez całą noc.
Pamiętaj, że istnieją zdrowsze wybory słodyczy, które mają mniej tłuszczu, kalorii i cukru.
Używaj mniejszych torebek, które pomogą ograniczyć ilość zbieranych cukierków.
Przechowuj resztki słodyczy w miejscach, które są "na uboczu", abyś miał mniejszą ochotę na łakocie.
Jest wiele możliwości dla rodziców i dzieci oprócz wyrzucania resztek słodyczy. Można przekazać je do lokalnego Domu Ronalda McDonalda, szpitala dziecięcego lub wesprzeć wojsko, przekazując resztki słodyczy do organizacji Operation Gratitude.