Co mają wspólnego czereśnie, wino, brokuły i zielona herbata? Wszystkie te produkty są bogate w bioflawonoid - kwercetynę. Jeden z najczęściej występujących bioflawonoidów - serio, kwercetyna znajduje się w wielu produktach spożywczych - badania wykazały, że ten szczególny związek jest silnym przeciwutleniaczem o szerokim zastosowaniu i korzystnym wpływie na zdrowie ludzi z różnych środowisk (1). Ale czym dokładnie jest kwercetyna? I jakie są największe korzyści z zastosowania kwercetyny?
Co to jest kwercetyna?
"Konkretnie, kwercetyna jest pigmentem roślinnym, który oferuje właściwości ochronne roślin. Mówiąc szerzej, kwercetyna jest bioflawonoidem, który z kolei jest fitochemikaliami", opisuje Marissa Ciorciari, zarejestrowany dietetyk z siedzibą na południowej Florydzie, który specjalizuje się w stanach zapalnych, wrażliwościach pokarmowych, jedzeniu opartym na roślinach i zdrowiu poprzez integracyjne i funkcjonalne odżywianie.
Fitochemikalia odnoszą się do biologicznie aktywnych związków występujących w roślinach i znane są z właściwości przeciwutleniających i przeciwnowotworowych, jak również zdolności do regeneracji niezbędnych składników odżywczych (2).
6 Korzyści z kwercetyny
Badania wykazały, że kwercetyna może korzystnie wpływać na zdrowie człowieka na wiele sposobów. Wymienione poniżej właściwości tylko zarysowują powierzchnię, ponieważ potrzeba więcej badań, aby dokładniej zbadać korzyści płynące z kwercetyny.
Przeciwzapalne. Znany przeciwutleniacz, jednym z głównych korzyści zdrowotnych kwercetyny są jej właściwości przeciwzapalne (3). Zwalczając stan zapalny, kwercetyna może pozytywnie wpływać na osoby cierpiące na problemy związane z zapaleniem, takie jak zapalenie stawów i fibromialgia. "Stan zapalny może być podstawową przyczyną wielu przewlekłych schorzeń" - zauważa Ciorciari. "Więc można zastosować potencjalne korzyści z kwercetyny do wielu problemów zdrowotnych.
Antyrakotwórcze. Quercetin jest również znany jako anty-karcinogenic, co oznacza, że może potencjalnie zmniejszyć ryzyko raka u danej osoby. Ciorciari mówi, że nie było wiele oficjalnych badań na temat tej szczególnej korzyści, ale wierzy, że jest to obszar, który zasługuje na więcej uwagi. "Jako dietetyk, który kiedyś pracował w terapiach nowotworowych, myślę, że jest tam wiele wspaniałej, obiecującej literatury pokazującej rolę kwercetyny w tym obszarze. Potrzebujemy tylko więcej długoterminowych badań".
Zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazały, że kwercetyna może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego (4).
Zmniejszenie ryzyka infekcji. Kwercetyna ma unikalne właściwości, które mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka infekcji, opisuje przegląd badań opublikowany w Nutrients. W tym samym przeglądzie stwierdzono, że może ona również poprawić sprawność umysłową i fizyczną (3). Ciorciari zauważa również, że kwercetyna może mieć pozytywny wpływ na rany i nieprawidłowości skórne.
Alergie. Ciorciari twierdzi, że niektórzy ludzie stosowali kwercetynę w leczeniu alergii, z pewnym powodzeniem.
Poprawa odporności na insulinę. Przeprowadzono wiele badań wykazujących, że stosowanie kwercetyny może zmniejszyć oporność na insulinę i wykazano, że poprawia ona stan cukrzycy u zwierząt zarówno z cukrzycą typu 1, jak i typu 2 (4).
Sposoby na dodanie kwercetyny do diety
Ludzie szukający korzyści z zastosowania kwercetyny mają szczęście - można ją znaleźć we wszystkich rodzajach produktów. "Istnieje tak wiele sposobów, aby dodać kwercetynę do swojej diety", mówi Ciociari. "Owoce cytrusowe, warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i brukselka, jagody i czereśnie, cebula, zwłaszcza czerwona cebula, czerwona papryka i roślina kakao, więc kakao jest opcją! Znajdziesz go również w zielonej herbacie i wielu ziołach, takich jak mięta. Można go nawet znaleźć w winie".
Ciorciari zaleca, aby każdy, kto chce dodać więcej kwercetyny do swojej diety, szukał pokarmów bogatych w ten flawonoid, zanim ucieknie się do suplementów. "Zawsze opowiadam się za podejściem 'najpierw żywność', aby dodać składniki odżywcze do czyjejś diety", wyjaśnia. "Jeśli dana osoba spożywa dietę pełną różnych kolorów - przez to rozumiem kolory, które występują w naturze w owocach i warzywach - będzie w stanie spożywać dobrą ilość przeciwutleniaczy po prostu z ich codziennej żywności".
Jak wybrać suplement Quercetin
Jeśli dodanie większej ilości owoców i warzyw do swojej diety nie jest wykonalne, dostępne są również suplementy kwercetyny. Ciorciari zaleca ostrożność, jednak, patrząc na suplementy, ponieważ nie są one ściśle regulowane w Stanach Zjednoczonych. "Czystość i jakość źródła jest zawsze coś, aby pamiętać," mówi. "Trzymaj się renomowanych marek, z którymi jesteś zaznajomiony".
Możliwe skutki uboczne kwercetyny
Ciorciari mówi, że jedną z głównych korzyści z dodawania więcej kwercetyny do swojej diety jest to, że nie ma wielu udokumentowanych skutków ubocznych.
Ona jednak mówi, że ciężarne i karmiące matki, jak również każdy z zagrożonym zdrowiu, powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem reżimu kwercetyny.
"Istnieją pewne badania, które pokazują interakcje kwercetyny z niektórymi lekami, takimi jak antybiotyki, a nawet leki rozrzedzające krew" - mówi Ciorciari. "To może mieć również pewien wpływ na chemioterapię. W razie wątpliwości, porozmawiaj z dostawcą opieki zdrowotnej."