Nie marnuj, nie chciej. Tak brzmiało motto naszych przodków i matek myśliwych-zbieraczy. Po usunięciu mięsa i skóry z zabitego w ciągu dnia zwierzęcia, wrzucali oni wszystkie pozostałości - w tym kości zwierzęcia - do garnka i dusili na wolnym ogniu przez wiele godzin.
Rezultat: parujący, aromatyczny gulasz, który teraz nazywamy bulionem kostnym, największy trend na półkach sklepów ze zdrową żywnością od czasu acai. Oto co musisz wiedzieć na temat tego tak zwanego cudownego eliksiru, w tym korzyści płynące z rosołu kostnego i jak włączyć go do swojej diety, aby uzyskać maksymalne rezultaty.
Czym jest rosół kostny?
Podobnie jak bulion, rosół kostny jest wytwarzany przez gotowanie kości zwierzęcia przez długi okres czasu. Ale podczas gdy wywar może być użyty do zrobienia zupy, rosół kostny może być posiłkiem samym w sobie, mówi dr Kellyann Petrucci, lekarz naturopatyczny i autorka Dr Kellyann's Bone Broth Diet, Dr Kellyann's Bone Broth Cookbook i The 10-Day Belly Slimdown.
Wiele osób dodaje warzywa i przyprawy do swojego bulionu kostnego, aby nadać mu więcej smaku. "To jak bardziej fantazyjna wersja rosołu", mówi Petrucci, który również służy w medycznej radzie doradczej dla Genexa.
Możesz użyć kości krowy, kurczaka, drobiu, a nawet ryb. Istnieje niewielka różnica w ilości składników odżywczych dostarczanych przez każde zwierzę, ale Petrucci mówi, aby nie myśleć o tym przesadnie.
"Zawsze powtarzam ludziom, nie utrudniajcie tego" - mówi. Pod koniec dnia, spożywanie jakiegokolwiek bulionu kostnego - czy to z indyka, czy z tilapii - jest lepsze niż żadne. "To jedna z najłatwiejszych zmian zdrowotnych, jakie możesz wprowadzić" - mówi.
Jeśli czujesz się ambitny, oto jej łatwy przepis na rosół kostny: Wrzuć swoje kości do garnka. Dodaj trochę posiekanego selera, cebuli i marchewki. (Ponownie, nie zastanawiaj się zbytnio nad tym, martwiąc się o drobną kostkę składników, jak mówi Petrucci: "Nie ma w tym nic finezyjnego. To jest tak rustykalne i proste, jak to tylko możliwe.")
Dodaj "jakiekolwiek przyprawy, które cię poruszą" i przykryj miksturę wodą, aż płyn będzie sięgał około cala powyżej kości.
Gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej sześć do 12 godzin. "To właśnie wtedy wyjdzie z niego cała dobroć," mówi Petrucci.
Korzyści płynące z rosołu kostnego
To właśnie ta "dobroć" nadaje rosołowi kostnemu jego uzdrawiającą moc. Oto cztery korzyści płynące z rosołu kostnego, o których powinieneś wiedzieć:
1). Zmniejszenie stanu zapalnego
Być może byłeś karmiony rosołem z kurczaka jako dziecko, kiedy nie czułeś się dobrze. Heck, może nadal wyłamać chochlę, gdy jesteś pod pogody.
Naukowcy od dawna starają się wyjaśnić, dlaczego zupa jest tak kojąca, gdy jesteśmy chorzy. Dotychczas, najdalej mają jest udowadnianie w laboratoryjnych testach że kostny rosół może zmniejszać stan zapalny, według artykułu w Harvard Medical School's Harvard Health Publishing (1). Jest to jedyna korzyść, która została do tej pory udowodniona.
Aminokwasy takie jak prolina, glicyna i arginina nadają rosołowi kostnemu właściwości zwalczające stany zapalne, mówi Petrucci. Zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie może pomóc we wszystkim, od utraty wagi do łagodzenia objawów przewlekłych chorób, takich jak zapalenie stawów.
2). Pomoc w utracie wagi
Jeśli utrata wagi jest celem, to nie tylko środki przeciwzapalne rosołu, które pomogą Ci go osiągnąć. Bone rosół zawiera również kwasy tłuszczowe, które mogą pomóc czuć się pełniejsze dłużej. Ma niską zawartość węglowodanów, a kubek pakuje tylko około 40 kalorii, mówi Petrucci.
"To jest jak posiłek w kubku, ale jest to potężny posiłek", mówi. "Jest tak wiele gęstości odżywczej i tak mało kalorii".
Używa go, aby powstrzymać napady głodu podczas postu ("Wszyscy się rozpieszczamy", mówi). A pamiętasz te aminokwasy, o których wcześniej szaleliśmy? Mogą one pomóc wspierać zdrową wątrobę, co z kolei pomoże organizmowi wypłukać toksyny bardziej efektywnie, mówi.
3). Wsparcie zdrowych jelit
Jeśli twój rosół z kości jest przygotowany prawidłowo, to będzie zamienić się w galaretowatą substancję, gdy ostygnie. To jest dobra rzecz, mówi Petrucci.
Że żelatyna jest produktem ubocznym gotowania w dół kolagenu. Pomyśl o tym jak o aloesie dla swojego wnętrza, mówi.
Podobnie jak aloes może ukoić skórę po oparzeniu słonecznym, żelatyna może pomóc ukoić i uzdrowić jelita, co może pomóc w leczeniu warunków, takich jak zaparcia i biegunki. Rosół z kości jest również hydrofilny - jak mówią naukowcy - pomaga ciału wchłaniać wodę i soki trawienne, co oznacza bardziej efektywne trawienie pokarmów i składników odżywczych.
Zdrowsze jelita mogą mieć wszelkiego rodzaju korzystne skutki uboczne.
"Twoje jelita wyrażają się w fizjologii Twojej skóry. Jeśli ktoś chce mieć piękną skórę, lśniące włosy i mocne paznokcie, niech lepiej upewni się, że jego jelita są silne" - mówi Petrucci. "Mogę spojrzeć na kogoś i uzyskać naprawdę dobry widok z 10 000 stóp na to, co dzieje się wewnętrznie".
4). Dostarcza bardzo potrzebnych minerałów
Bulion kostny jest bogaty w minerały, takie jak wapń, magnez i fosfor, mówi Petrucci. Dodatkowy bonus: minerały w bulionie kostnym są w formie, którą nasze ciała mogą łatwo wchłonąć.
Wielu z nas nie otrzymuje wystarczającej ilości minerałów w naszej diecie, co jest złą wiadomością dla wszystkich procesów w naszym ciele, które są przez nie zasilane, w tym dla naszego układu hormonalnego, nadnerczy i serca.
Minerały zawarte w bulionie kostnym mogą również pomóc nam się wyluzować w stresujących momentach.
"Bone broth zawiera magnez, który może zapewnić uspokajające uczucie", mówi Petrucci. "To zabiera nas w dół kilka notches".
Jak wybrać rosół z kości
Chociaż niewiarygodnie łatwo jest zrobić własny bulion kostny, nie ma wstydu w kupowaniu puszki (lub trzech) z ulubionego sklepu.
Petrucci sugeruje, aby szukać rosołu zrobionego z organicznych składników i z kości zwierząt hodowanych na pastwiskach. Poza tym, to po prostu znalezienie bulionu, który odpowiada twoim kubkom smakowym. "Czasami po prostu trzeba go kupić i spróbować", mówi.
Można również znaleźć odwodniony bulion kostny w smakach takich jak wanilia i czekolada. Te są w porządku też, mówi. To tak jak ze wszystkim innym: naturalna forma jest lepsza, ale nie każdy ma czas na gotowanie samych kości.
Kiedy już udoskonalisz swój przepis na rosół kostny lub znajdziesz gotową markę, którą pokochasz, Petrucci zaleca picie dwóch kubków dziennie.
Mówi, że powinieneś zacząć widzieć rezultaty po około trzech tygodniach, ponieważ tyle czasu zajmuje komórkom w jelitach regeneracja i wykorzystanie leczniczych mocy bulionu.
Przepis na złoty rosół z kości
Źródło: Drkellyann.com
Wydajność: 1 porcja
SKŁADNIKI:
8 uncji domowego lub kupionego w sklepie bulionu kostnego
1/4 do 1/3 szklanki mleka kokosowego
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy w proszku lub 1-1/2 łyżeczki świeżej mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku
INSTRUKCJE:
Dodaj wszystkie składniki do małego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, aż bulion z kości osiągnie lekki wrzenie. Następnie delektuj się!
Fakty żywieniowe rosołu kostnego
Oto zawartość odżywcza dla rosołu z kości wołowych wykonane z filtrowanej wody i bulionu z organicznych kości wołowych karmionych trawą, według Petrucci:
Wielkość porcji: 8 fl. oz. (1 filiżanka)
Kalorie: 40
Tłuszcz ogółem: 0g - 0%
Tłuszcz nasycony: 0g - 0%
Tłuszcz trans: 0g - 0%
Cholesterol: 0mg - 0%
Sód: 290mg - 13%
Total Carbohydrate: 0g – 0%
Błonnik: 0g - 0%
Cukry ogółem: 0g - 0%
Białko: 10g
Witamina D: 0mcg - 0%
Wapń: 2mg - 0%
Żelazo: 0mg - 0%
Potas: 191mg - 4%