Awokado to coś więcej niż tylko kluczowy składnik wspaniałego guacamole - to modny owoc o zasłużonym statusie superżywności. Ma mnóstwo zalet zdrowotnych, jest pełne witamin, składników odżywczych i dobrych tłuszczów, a przy tym ma niską zawartość cukru, sodu i cholesterolu.
Czym jest awokado?
Chociaż wiele osób uważa awokado za warzywo, w rzeczywistości jest to owoc. A dokładniej jagodą [1]. Awokado uważane jest za jagodę, ponieważ rośnie na drzewie, ma mięsisty miąższ i zawiera pestkę. Uważa się, że pochodzą z Meksyku, ale obecnie uprawia się je w wielu różnych tropikalnych i śródziemnomorskich środowiskach na całym świecie.
Awokado jest znane z tego, że zawiera dobre dla ciebie, zdrowe tłuszcze, znane jako MUFA i PUFA. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) składają się na zawartość tłuszczu w awokado. Badania sugerują, że tłuszcze te mogą obniżać poziom cholesterolu [2] i redukować tłuszcz z brzucha. "Tłuszcze MUFA i PUFA, odpowiednio włączone do diety, mogą pomóc w utracie lub utrzymaniu wagi. Tłuszcz jest dłużej trawiony i sprawia, że jesteś syty przez dłuższy czas" - mówi Jennifer Mimkha, MPH, RD, LDN, CLC, CLT, właścicielka Prana Nutrition.
Ale awokado nie zdobyło swojego statusu superżywności tylko dzięki jednej korzyści zdrowotnej. Owoc ten jest pełen wartości odżywczych i silnych przeciwutleniaczy. Badania sugerują, że spożywanie diety bogatej w awokado może zapobiegać rakowi [3], promować utratę wagi [4] i zmniejszać objawy zapalenia stawów [5]. "Awokado zawiera fitoskładniki, które mogą pomóc w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, które mogą być związane z rakiem i chorobami serca" - mówi Mimkha.
5 korzyści płynących z awokado
Jest pełne niezbędnych składników odżywczych i witamin
Jedna filiżanka pokrojonego awokado zawiera ponad 20 witamin i składników odżywczych [6], w tym:
- Witamina K (38% RDA), która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi [7].
- Witaminę C (24% RDA), która wspomaga funkcje odpornościowe i gojenie się ran [8].
- Foliany (30% RDA), składnik odżywczy kluczowy dla prawidłowego rozwoju DNA.
-Potas (20% RDA), składnik odżywczy, który może obniżać ciśnienie krwi [9] i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nerwów. Awokado zawiera nawet więcej potasu niż banany.
Awokado sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii jelitowych
Ponieważ w awokado znajduje się dużo błonnika (dostarcza ponad 25% RDA), jedzenie tego owocu ma pozytywny wpływ na zdrowie jelit. Jedna czwarta błonnika zawartego w awokado jest rozpuszczalna, co, jak sugerują badania, odżywia przyjazne bakterie w jelitach [10].
Zwiększa wartość odżywczą innych owoców i warzyw.
Jedzenie samego awokado jest dla Ciebie dobre dzięki zawartym w nim witaminom, minerałom i błonnikowi. Ale zdrowy tłuszcz znajdujący się w awokado może również znacznie zwiększyć wchłanianie przeciwutleniaczy zawartych w owocach i warzywach [11], z którymi jest sparowane. Dodawaj więc awokado lub olej z awokado do sałatek, zup i warzywnych dań typu stir-fry.
Jedzenie awokado może wspomagać utratę wagi i długotrwałe zdrowie
Badania sugerują, że ludzie, którzy regularnie jedzą awokado, są zdrowsi i mają niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 lub choroby układu krążenia [12]. Mogą również mieć niższy poziom cholesterolu [13] i dłużej odczuwać sytość ze względu na zawartość tłuszczu w awokado, dzięki czemu jedzą mniej [14].
Awokado może zadbać o zdrowie Twoich oczu
Ten kremowy owoc zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej [15].
Jak wybrać awokado
Awokado można znaleźć w dziale produktów spożywczych w sklepie spożywczym lub, w zależności od miejsca zamieszkania, na targu rolnym. W Stanach Zjednoczonych najpopularniejszą odmianą awokado jest odmiana Hass lub California.
Oto jak wybrać idealne awokado, według Mimkha:
Ściśnij owoc w dłoni. Dojrzałe awokado będzie twarde, ale wciąż podatne na delikatny nacisk.
Unikaj zbyt miękkich awokado lub tych z ciemnymi plamami.
Zbadaj kolor. Awokado Hass zmieni kolor na ciemnozielony lub brązowy podczas dojrzewania, ale inne odmiany mogą zachować jasny kolor.
Jedz awokado, gdy jest dojrzałe (jasnozielone w środku) i miękkie w dotyku. Aby dojrzeć twarde awokado, umieść je w brązowej papierowej torbie razem z jabłkiem lub kiwi na okres od 2 do 5 dni. Inne owoce będą wydzielać etylen, naturalny hormon, który wspomaga dojrzewanie.
Sposób przygotowania:
Przekrój awokado na pół.
Użyj łyżki, aby wydrążyć pestkę.
Wyciągnij miękki miąższ.
Przepis: Tosty z ciecierzycy bez majonezu z awokado
Ten zdrowy przepis na tosty z awokado od Jennifer Mimkha jest bogaty w błonnik i zdrowe tłuszcze. Baw się tym przepisem dodając dodatkowe smaki, takie jak nasiona granatu, pokrojone pomidorki koktajlowe, zioła lub ocet balsamiczny do smaku.
Składniki:
2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego (takiego jak chleb Ezekiela); w razie potrzeby zastąpić bezglutenowym
1/2 puszki niskosodowej ciecierzycy, odsączona, opłukana i rozgnieciona
1 łyżka musztardy dijon (jeśli chcesz)
1/2 dojrzałego awokado, obrane, pozbawione pestek i rozgniecione
1/2 łyżki cytryny
Instrukcje:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Dodać czarny pieprz i sól morską do smaku.
Rozłóż ciecierzycę/ mieszankę awokado na toście i podawaj na ciepło.
Jaki jest Twój ulubiony sposób na jedzenie awokado? Podziel się w sekcji komentarzy poniżej.