W najprostszych słowach, koenzym Q10 (lub CoQ10, bo to może być trudne do wymówienia) jest związkiem wytwarzanym przez organizm, którego głównym zadaniem jest pomoc organizmowi w wytwarzaniu adenozynotrójfosforanu (ATP), który jest niezbędny do produkcji energii.
CoQ10 jest również silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki, czyli cząsteczki, które mogą powodować przewlekłe stany zapalne. Przeciwutleniacze odgrywają istotną rolę w zapobieganiu tego typu stanów zapalnych, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca, mówi Natalie Rizzo, zarejestrowany dietetyk w Nowym Jorku.
Korzyści z CoQ10
Ogólnie rzecz biorąc, wiele badań dotyczących korzyści płynących z CoQ10 było niejednoznacznych lub przeprowadzonych na bardzo małych próbkach. [1]
To powiedziawszy, antyoksydanty, takie jak CoQ10, zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi.
CoQ10 może pomóc Twojemu sercu
W połączeniu z innymi składnikami odżywczymi, CoQ10 został powiązany z obniżonym ryzykiem wystąpienia niektórych powikłań operacji serca. [2]
Podczas gdy poziom CoQ10 okazał się być niższy u osób z chorobami serca, jeśli chodzi o zapobieganie chorobom serca i niewydolności serca, wyniki są niejednoznaczne, mieszane, w najlepszym przypadku. [1, 2]
Badanie z 2014 roku opublikowane w JACC Heart Failure wykazało, że osoby z niewydolnością serca, które były leczone CoQ10 przez dwa lata, widziały poprawę objawów i miały zmniejszone ryzyko śmierci z powodu problemów z sercem. [3]
CoQ10 może być skuteczny w zapobieganiu migrenom
Badania są ograniczone, ale Amerykańska Akademia Neurologii i Amerykańskie Towarzystwo Bólu Głowy sugerują, że CoQ10 może być skuteczny w zapobieganiu migrenom. Małe otwarte badanie - co oznacza, że nie było grupy kontrolnej placebo - wykazało, że ludzie cierpiący na migrenę widzieli mniej ataków podczas przyjmowania CoQ10. [4]
Badanie z 2005 r. przeprowadzone na 42 pacjentach wykazało, że osoby przyjmujące CoQ10 miały mniej migren, mniej dni z bólem głowy i mniej dni z nudnościami w porównaniu z tymi, którzy przyjmowali placebo. [5]
CoQ10 może odgrywać rolę w zapobieganiu nowotworom
Podobnie jak wszystkie przeciwutleniacze, CoQ10 zwalcza stan zapalny wywołany przez wolne rodniki, co może pomóc w zapobieganiu rakowi.
"Przeciwutleniacze są powiązane z obniżonymi wskaźnikami zachorowań na raka, i to może być powód, dla którego ludzie są zainteresowani CoQ10", mówi Rizzo.
Ale jeśli chodzi o CoQ10 konkretnie, żadne badania nie wykazały udowodnionych korzyści terapeutycznych z suplementacji.
Produkty spożywcze zawierające CoQ10
Ponownie, ponieważ organizm wytwarza CoQ10, nie jest konieczne, aby szukać go w diecie. Amerykańska Narodowa Akademia Medyczna (National Academy of Medicine) nie wydała konkretnych zaleceń dotyczących spożycia [6], ale zróżnicowana dieta bogata w antyoksydanty, takie jak CoQ10, jest korzystna dla ogólnego stanu zdrowia.
Mięso organiczne
Jednym z najlepszych źródeł CoQ10 w żywności jest mięso organowe, takie jak serca, wątroba i nerki. Mięso to jest również doskonałym źródłem żelaza.
Tłuste ryby
Pstrąg, śledź, makrela i sardynki są nie tylko dobrym źródłem CoQ10, ale także zawierają dużo kwasów omega-3, które wpływają na zdrowie serca i mózgu, a także są źródłem chudego białka.
Warzywa
Wrzuć szpinak, kalafior i brokuły do mieszanki warzywnej, aby uzyskać zastrzyk CoQ10, błonnika i witaminy C.
Owoce
Pomarańcze i truskawki to ulubione owoce, jeśli chodzi o zwiększanie spożycia przeciwutleniaczy, w tym CoQ10.
Orzechy i nasiona
Pistacje i nasiona sezamu są również bogate w korzystne dla zdrowia tłuszcze.
Rośliny strączkowe
Soja, soczewica i orzeszki ziemne również stanowią źródło wysokiej jakości białka roślinnego.
Oleje
Kilka razy w tygodniu zamieniaj oleje spożywcze na sojowe i rzepakowe, aby zwiększyć zawartość CoQ10.
Suplementy CoQ10 i dawkowanie
Nie istnieje żadna znana choroba, która powoduje niedobór CoQ10, mówi Rizzo. A jeśli wszystko funkcjonuje normalnie, nie ma potrzeby przyjmowania suplementów.
Jednak z wiekiem naturalny poziom CoQ10 w tkance sercowej i mózgu spada. [7]
Typowa dawka, mówi Rizzo, wynosi 30 do 90 mg dziennie, ale zalecana ilość może być tak wysoka, jak 200 mg dziennie.
Badania wykazały, że suplementacja CoQ10 jest bezpieczna. Jednakże, może dojść do interakcji, jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew, takie jak Warfaryna, dlatego ważne jest, aby omówić suplementację z lekarzem, mówi Rizzo.
Istnieją dwie formy CoQ10: ubichinon i ubichinol. Chociaż obie formy - ubichinon jest utleniony, co oznacza, że ma mniej elektronów - różnią się od siebie technicznie, nie jest jasne, czy jedna z nich jest bardziej skuteczna jako suplement. Ubichinon jest najczęściej badaną formą i do 2006 roku był jedyną formą stosowaną w suplementach. [8]
Ponieważ CoQ10 jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, przyjmuj swój suplement z tłustymi pokarmami, takimi jak pełnotłusty nabiał lub ryby.
Czy będziesz dodawać CoQ10 do swojej rutyny zdrowotnej? Podziel się tym w komentarzach poniżej.