Możesz myśleć, że jedzenie nasion jest dla ptaków, ale nasiona superfood są coraz częściej obecne w każdej spiżarni. Kiedy dowiesz się o wszystkich ich zaletach odżywczych, być może znajdą się również w Twojej!
Nasiona Chia
Od dawna używane przez Azteków, Majów i Inków jako podstawa pożywienia wraz z kukurydzą i fasolą, nasiona chia cieszą się dużym wznowieniem w społeczności zdrowej żywności ze względu na ich imponujący profil żywieniowy. Pełne zdrowych tłuszczów omega, białka, przeciwutleniaczy i błonnika. Małe nasiona chia przechodzą długą drogę, aby zarobić na swój kwalifikator "mocy". Z łagodnym i orzechowym smakiem, można posypać nasiona chia w swojej owsiance, wymieszać do sosu sałatkowego lub dipu lub namoczyć je w wodzie lub soku, aby utworzyć żel i użyć jako środek zagęszczający do zup i różnych przepisów.
Nasiona lnu
Nasiona lnu są cudem żywienia i są uważane za najbardziej skoncentrowane źródło lignanów, polifenoli, które wspierają zdrowie układu trawiennego, rozrodczego, prostaty, piersi i serca, a nawet promują piękną skórę i włosy. Wysoka zawartość kwasów alfa linolenowych sprawiła, że starożytne nasiona lnu stały się naszym współczesnym cudownym pożywieniem. Kwas alfa linolenowy (ALA) jest rodzajem kwasu tłuszczowego omega 3 pochodzenia roślinnego, podobnego do tego, który znajduje się w rybach takich jak łosoś. Nasiona lnu są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych Omega-3, minerałów śladowych i białka. Dodaj trochę nasion lnu do koktajli, posyp nimi sałatkę lub dodaj do zup, gulaszu czy zapiekanek.
Nasiona konopi
Z bogatym orzechowym smakiem i delikatnym chrupaniem, nasiona konopi są tak łatwe w użyciu! Posyp nimi sałatkę, płatki śniadaniowe lub jogurt! Nasiona konopi zawierają dużo białka, dostarczając 10 gramów pełnowartościowego białka roślinnego na 3 łyżki stołowe. Są one również świetnym sposobem na dodanie do diety kwasów omega i NNKT. Konopie to naprawdę superżywność, która zapewnia idealną równowagę między niezbędnymi kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6 w każdej porcji. Te kwasy tłuszczowe wspomagają zdrowie serca, obniżają poziom trójglicerydów, redukują stany zapalne, wspomagają zdrowie mózgu i wspierają układ odpornościowy. Niska zawartość węglowodanów sprawia, że nasiona konopi są idealne dla osób stosujących dietę paleo lub tych, którzy muszą dbać o swoje zdrowie.