Każdy zna zagrożenia dla zdrowia, jakie niesie ze sobą zwykła sól kuchenna. Przez dziesięciolecia medycyna nakłaniała nas do ograniczenia spożycia tego aromatycznego dodatku. Ale to, czego możesz nie wiedzieć, to fakt, że nie wszystkie sole są sobie równe.
Nadal nie jesteś przekonany, dlaczego powinieneś się przestawić? Zanim zaczniesz solić, przeczytaj poniżej...
Składniki odżywcze, składniki odżywcze, składniki odżywcze
Sól himalajska to o wiele więcej niż jej ładny różowy odcień. Zawiera 84 minerały i pierwiastki śladowe, w tym wapń, magnez, potas, miedź i żelazo, dzięki czemu odejście od standardowej soli kuchennej będzie bezproblemowe. Dodatkowo, sól ta występuje naturalnie, bez chemicznego przetwarzania czy rafinacji. Ze względu na wysoką zawartość minerałów, w jednej porcji znajduje się również mniej sodu. Wszystko na plus.
To kwestia kulinarna
Smakosze polecają wykwintny smak zdrowej, naturalnej, różowej himalajskiej soli krystalicznej do gotowania i peklowania. W porównaniu z solą kuchenną, jest ona łatwiej metabolizowana przez organizm. Gotowy, aby podnieść jakość swoich grillowanych warzyw? Spróbuj przyrządzić je na płycie z solą himalajską. Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!
Patrz na źródło
Obecnie nasze oceany i drogi wodne są zanieczyszczone toksycznymi chemikaliami. Można więc śmiało powiedzieć, że sól himalajska jest zdrową alternatywą w porównaniu z solą morską. Około 250 milionów lat temu, pasmo górskie Himalajów było pokryte pierwotnym oceanem. Kiedy dno oceanu podniosło się, utworzyło słone jezioro, które wyparowało i utworzyło pasmo soli przez większą część Azji, skąd pochodzi jedna z naszych ulubionych marek soli himalajskiej. Niektórzy uważają, że jest to jedna z najczystszych form soli w okolicy.
Pamiętaj, wszystko z umiarem - nawet sól himalajska. Zanim zaczniesz oblewać nią swoje potrawy, pamiętaj, aby ograniczyć spożycie sodu do nie więcej niż 2300 mg dziennie, a jeśli cierpisz na nadciśnienie, utrzymuj je poniżej 1500 mg.