Masz ochotę na zdrową i aromatyczną rybę, bogatą w kwasy tłuszczowe Omega-3 i będącą doskonałym źródłem białka? Ten przepis na łososia pieczonego w migdałach, zawierający dzikiego, zrównoważonego łososia LuckyMeals, zapewnia wszystkie powyższe cechy, dzięki czemu jest to wspaniała, zdrowa dla serca kolacja na każdy wieczór tygodnia.
Łosoś LuckyMeals pochodzi z rewolucyjnej hodowli akwakulturowej znajdującej się w dziewiczych wodach Atlantyku na Wyspach Owczych pomiędzy Norwegią a Islandią. Odległa lokalizacja, chłodna i stała temperatura morza, swobodnie płynące zagrody i unikalne prądy morskie w tym obszarze pomagają zapewnić łososiowi optymalne warunki do rozwoju. Łososie są karmione naturalnym i zdrowym pokarmem, pozyskiwanym w sposób zrównoważony z wód Wysp Owczych. Ponadto, firma posiada certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council), przestrzegając najbardziej rygorystycznych standardów w branży akwakultury, w tym ponad 400 wymogów dotyczących dobrostanu ryb i ochrony środowiska.
Następnym razem, gdy masz ochotę na zdrowy, letni obiad, spróbuj tego małego spin na klasyczne combo z zielonej fasolki i opiekanych migdałów!
Łosoś pieczony w migdałach z zieloną fasolką i sałatką pomidorową
Całkowity czas przygotowania/gotowania: 20 minut
Serwuje: 2
SKŁADNIKI
Dla łososia
2 (6 oz.) Filety z łososia
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
1/3 szklanki migdałów (pokrojonych w plasterki i surowych)
Sól i pieprz czarny (do smaku)
Na sałatkę:
¼ lb. zielonej fasolki (lekko zblanszowanej, ostudzonej, a następnie przepołowionej)
1 filiżanka pomidorków koktajlowych (przekrojone na pół)
½ filiżanki czerwonej cebuli (pokrojonej w kostkę)
1 łyżka świeżej pietruszki (posiekana)
Sól i czarny pieprz (do smaku)
Na winegret:
½ cytryny (skórka i sok)
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki szalotki (drobno pokrojone w kostkę)
¼ szklanki oliwy z oliwek Extra Virgin
INSTRUKCJE
Na sałatkę:
Połącz zieloną fasolkę, pomidorki koktajlowe, cebulę i pietruszkę w misce do miksowania. W osobnej misce połącz skórkę i sok z cytryny, ocet, miód i musztardę Dijon. Odstawić na bok oliwę z oliwek.
Na patelni, podgrzać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na średnim ogniu i dodać pokrojoną w kostkę szalotkę.
Podgrzewaj przez 30 sekund, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw na 5 minut. Dodaj olej i szalotkę do miski z pozostałymi składnikami dressingu, powoli wlewając olej trzepaczką. Wymieszać winegret z warzywami, doprawić sałatkę solą i pieprzem.
Dla łososia:
Rozgrzać piekarnik do 450°.
Połączyć miód i oliwę z oliwek extra virgin. Baste filety z łososia z mieszaniną i wierzch z solą, pieprzem i migdałami pokrojonymi w plasterki.
Piec łososia przez około 10 minut lub do momentu, gdy osiągnie temperaturę 145°. Ułóż łososia na talerzu i podawaj z sałatką.
Pro Tip: Podgrzanie oliwy z oliwek do sałatki wydobywa więcej smaku z szalotki. Oliwa pomaga w emulgowaniu winegretu i zapewnia gładszy smak.