Wegańskie wypieki. Dla większości ludzi może to brzmieć jak oksymoron. Jak coś, co w dotyku i smaku przypomina tekturę, może być naprawdę "dobre"? Odpowiedź brzmi: oczywiście, że może być, pod warunkiem, że masz narzędzia i know-how, aby przygotować pyszne wegańskie smakołyki we właściwy sposób. W to Halloween "oszukaj" swoich przyjaciół i rodzinę, aby zjedli pyszne wegańskie przysmaki! Zszokowane spojrzenie na ich twarzach będzie całą nagrodą, jakiej będziesz potrzebować, by porzucić zwierzęce tłuszcze i białka.
Zastąp jajko
Zastąpienie jajka nie jest takie trudne. Do twojej dyspozycji jest mnóstwo zdrowszych zamienników jajek. Oto tylko kilka z nich...
Aby uzyskać równowartość jednego jajka, zmiel nasiona chia do konsystencji mączki. Wymieszaj trzy łyżki stołowe wody z jedną łyżką stołową zmielonych nasion chia. Pozostaw do rozpuszczenia na około pięć minut lub do momentu, aż powstanie klasyczna, galaretowata konsystencja przypominająca jajko. Możesz również użyć mączki z siemienia lnianego, aby zastąpić jajko, mieszając jedną łyżkę stołową zmielonych nasion lnu z 1 1/2 - 2 łyżkami stołowymi wody. Jedna czwarta filiżanki puree bananowego plus 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia równa się jednemu jajku. Banany najlepiej sprawdzają się w muffinach, naleśnikach i ciastach. Możesz również dodać do przepisu sos jabłkowy, używając 1/3 szklanki tego sosu na każde jajko. Jednakże, jeśli skończysz potrzebować więcej niż filiżankę, spróbuj użyć innego substytutu jajka, chyba że chcesz skończyć z mulistym bałaganem. Zamiennik Jajka Ener-G upraszcza pieczenie i pozwala ci cieszyć się wieloma pysznymi wypiekami bez jajek. Używany wyłącznie do pieczenia, Ener-G Egg Replacer jest nie tylko w 100% bezjajeczny (nie zawiera jaj ani białka zwierzęcego), ale jest również bezglutenowy, bez pszenicy, bez kazeiny, bez nabiału, bez drożdży, bez soi, bez orzechów drzewnych, bez orzeszków ziemnych, bez sodu, bez cholesterolu i ma niską zawartość białka.
Zamień masło
Earth Balance tworzy naturalne maślane produkty do smarowania, które zapewniają smak masła bez nabiału. Te roślinne produkty maślane są wegańskie, nie zawierają laktozy, nie są modyfikowane genetycznie i wykorzystują oleje tłoczone metodą ekspandera.
Zastąp mleko
To najłatwiejszy zamiennik. Każdy sklep spożywczy sprzedaje obecnie mleko ryżowe, sojowe, konopne lub migdałowe. Wszystkie te substytuty będą działać, ale moim ulubionym jest mleko migdałowe ze względu na jego orzechowy smak i nieco gęstszą konsystencję.