Czy wiesz, że możesz czerpać korzyści dla zdrowia kości z mleka, nie pijąc go? Bez względu na to, czy nie tolerujesz laktozy, jesteś weganinem (lub obojgiem!), czy po prostu nie przepadasz za płynnym nabiałem, istnieje wiele produktów, które pomogą Ci uzyskać 1000 mg wapnia, którego potrzebuje Twój organizm.
Migdały - Migdały to coś więcej niż tylko smaczna przekąska, zawierają one 183mg wapnia na pół filiżanki. Są one również pełne białka, błonnika oraz innych witamin i minerałów. Oto zabawny fakt, który zaimponuje Twoim znajomym: migdały nie są technicznie rzecz biorąc orzechami. Są to nasiona drzewa migdałowego. Im więcej wiesz!
Black Strap Molasses - IE, ciemna, lepka, syropowata pozostałość po ekstrakcji cukru z surowej trzciny cukrowej. Ta rzecz jest gęsta od składników odżywczych! Jedna łyżka stołowa zawiera 137 mg wapnia. Dodatkowo, melasa z czarnych pasków może pochwalić się innymi niezbędnymi minerałami, takimi jak magnez, który wspomaga wchłanianie wapnia.
Tofu - Prasowane, skoagulowane skrzepy mleka sojowego, znane jako tofu, są doskonałym źródłem wapnia dla mocnych kości. Ta niskotłuszczowa i zdrowa dla serca żywność jest świetną alternatywą dla jajek i mięsa. Pamiętaj jednak, aby przed zakupem przeczytać etykietę. Możesz uzyskać 20% wapnia w zaledwie pół filiżanki tofu, ale wartość ta zależy od środka koagulującego użytego podczas procesu produkcji. Tofu, które jest przygotowane z siarczanem wapnia będzie zawierało znacznie więcej wapnia niż tofu zrobione z nigari.
Nasiona Chia - Te nasiona mogą być malutkie, ale dostarczają wapnia w wielkim stylu - trzy łyżki stołowe to około 233 mg minerału wzmacniającego kości. To prawie tyle samo, co filiżanka mleka (299mg). Możesz dodać nasiona do jogurtu, smoothie, a nawet użyć ich w wypiekach jako zamiennika jajka. Nic dziwnego, że ludzie używali nasion chia już 3500 lat p.n.e.!
Nasiona sezamu - Oto kolejne małe, ale potężne nasiona, których wartość wapnia przewyższa wartość wapnia w mleku! Jedna czwarta filiżanki nasion sezamu dostarcza 351 mg wapnia. Te małe nasiona są również bogate w cynk, magnez, miedź, witaminę B1 i błonnik pokarmowy. Jeśli dodamy do tego ciepło, poziom wapnia wzrasta. Badania wykazały, że uprażenie jednej uncji ziaren sezamu daje prawie 27% dziennego zalecanego spożycia.