"Kiedy zaczniesz podawać dziecku pokarmy stałe?" to pytanie zadawane (w kółko...) większości świeżo upieczonym rodzicom. Dla wielu z nich jest to pytanie, które może wywołać nieoczekiwanie niespokojne uczucia. W końcu, od czego zacząć? Wiemy, jak przytłaczające są te wczesne decyzje podczas pierwszego wprowadzenia stałych pokarmów i dlatego jesteśmy tutaj, aby pomóc.
Poniżej znajdziesz trzy najlepsze pokarmy, od których Ty i Twój maluch możecie zacząć. Znany pediatra dr Sears (tak znany, że nie potrzebuje nawet imienia!) wyjaśnia, że kubki smakowe dziecka rozwijają się w pełni w ciągu pierwszych trzech lat jego życia. Wykorzystaj tę okazję, aby zaszczepić w swoim dziecku na całe życie pełne przygód i zdrowych nawyków żywieniowych. Zaczynajmy!
Najlepsze pierwsze potrawy:
Banan - Miękkość i łatwość trawienia sprawiają, że banany są idealnym pierwszym pokarmem dla dziecka. Nie wspominając o tym, że nie wymagają one zbyt wielu przygotowań. Wystarczy je obrać i rozgnieść. Możesz nadać puree kremową konsystencję, dodając odrobinę mleka matki i podając je łyżeczką. Ten smaczny owoc zawiera niezbędne dla rozwijającego się organizmu dziecka składniki, takie jak potas, witamina A, witamina B6, witamina C, wapń, magnez, żelazo i cynk.
Awokado - Podobnie jak banan, awokado jest doskonałym pierwszym pokarmem. Dzięki gładkiej i kremowej konsystencji jest miękkie dla dziecka, które może je żuć i połykać. Awokado jest bogate w błonnik i witaminę E oraz stanowi doskonałe źródło "dobrych tłuszczów". Ten wolny od sodu i cholesterolu owoc zawiera pełną zalecaną dzienną wartość folianów oraz 3,5 grama nienasyconych tłuszczów ważnych dla układu nerwowego i mózgu dziecka.
Żółtko jajka ugotowanego na miękko - Około ósmego miesiąca możesz podać dziecku jajko ugotowane na miękko. Upewnij się jednak, że podajesz tylko żółtko, ponieważ białka jaj są znane jako jeden z głównych alergenów u dzieci. Sugerujemy używanie organicznych, pastwiskowych jaj z lokalnej farmy, kiedy tylko jest to możliwe, ponieważ jaja zbierane od kurcząt karmionych trawą zawierają większe ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Żółtka jaj dostarczają niezbędnych dla rozwoju mózgu składników, w tym choliny, dobrego cholesterolu i żelaza.