Czarny bez to potężne zioło, które jest bogate w przeciwutleniacze i może pomóc Ci zachować zdrowie na wiele sposobów. Możesz przyjmować owoce czarnego bzu w postaci suplementów, syropów, pastylek lub pysznych herbat. Kiedy już poznasz wszystkie zalety czarnego bzu (które są szczególnie pomocne w miesiącach zimowych), będziesz chciał natychmiast dodać go do swojej rutyny wellness.
Zwalcza przeziębienie i grypę
Owoce czarnego bzu są bogatym źródłem antocyjanów, przeciwutleniaczy powszechnie występujących w takich produktach jak borówki, ciemna czekolada i czerwone wino. Posiadając zdolność modulowania układu odpornościowego, antocyjany pobudzają nasze białe krwinki do ataku na bakterie i patogeny bez nadmiernej stymulacji [1].
Wykazano, że przyjmowanie pastylek z czarnego bzu utrudnia replikację niektórych szczepów wirusa grypy, jednocześnie skracając czas trwania i zmniejszając zakres objawów przeziębienia i grypy, takich jak bóle ciała, wysoka temperatura i ból gardła [2].
Wzmacnia układ odpornościowy
Polifenole z czarnego bzu (kolejna klasa przeciwutleniaczy) mogą nie tylko zwalczać wirusy przeziębienia i grypy, ale także wzmacniać układ dopełniacza, czyli podzbiór wrodzonego układu odpornościowego, który jest odpowiedzialny za zarządzanie przeciwciałami i komórkami fagocytującymi [3]. Przeciwciała działają jako źródło "pamięci immunologicznej", którą nasz organizm przechowuje na wypadek kolejnych inwazji tego samego rodzaju patogenów. W ten sposób możemy "zdusić" patogen w "zarodku", zanim rozprzestrzeni się on na inne obszary ciała. Poprzez wzmocnienie pamięci naszego układu odpornościowego, możemy szybko zwalczać infekcje, zanim doprowadzą one do wtórnych objawów, takich jak gorączka, bóle i ból gardła.
Wspomaga zdrowie serca
Te same przeciwutleniacze, które pomagają modulować układ odpornościowy, mogą również odgrywać rolę w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego. Przeciwdziałając niszczącemu wpływowi wolnych rodników na nasze komórki, w tym naczynia krwionośne, szeroka gama antyoksydantów czarnego bzu pomaga zrównoważyć poziom utleniania w organizmie. Podobnie jak w przypadku jabłka, które brązowieje po przekrojeniu, podobny rodzaj utleniania zachodzi w organizmie. To wewnętrzne "brązowienie" może prowadzić do stanów zapalnych w żyłach i tętnicach. Ponadto wykazano, że ekstrakt z czarnego bzu równoważy poziom cholesterolu [4].
Poprawia trawienie
Metabolity znane jako desaminotyrozyna są wytwarzane w wyniku fermentacji bakteryjnej bioflawonoidów czarnego bzu w przewodzie pokarmowym po spożyciu. Wykazano, że wzmacniają one funkcjonowanie układu odpornościowego, utrzymując optymalną równowagę pomiędzy korzystnymi bakteriami i patogenami. [5].
Ponieważ prawie 80% naszego układu odpornościowego znajduje się w tkance limfatycznej w obrębie jelit, spożywanie czarnego bzu nie tylko pomaga uszczęśliwić naszą pożyteczną mikroflorę (probiotyki), ale także moduluje odpowiedź immunologiczną. Dodatkowe badania wykazały przeciwzapalne właściwości przeciwutleniaczy z czarnego bzu na błonę śluzową i ich zdolność do obrony organizmu przed bakteryjnymi produktami ubocznymi tworzonymi przez bakterie chorobotwórcze, które mogą prowadzić do dyskomfortu trawiennego [6].
Wzmacnia skórę i włosy
Mocne strony przeciwutleniaczy, takie jak czarny bez, rządzą, jeśli chodzi o pomoc organizmowi w utrzymaniu siły i integralności komórek skóry i włosów. Wysokie stężenie izoflawonów i antocyjanów w jagodach pomaga obniżyć poziom końcowych produktów zaawansowanej glikacji, które powstają w organizmie, gdy cząsteczki cukru "przyklejają się" do zdrowych komórek.
Związki te skracają i rozrzedzają białka kolagenowe, z których zbudowana jest nasza skóra i włosy, przez co z czasem tracą one swoją wytrzymałość [7]. Oprócz tego, że są pełne przeciwutleniaczy, owoce czarnego bzu są również dobrym źródłem witaminy A, która jest potrzebna do wzmocnienia różnicowania się komórek skóry. Jeśli różnicowanie komórkowe nie zachodzi w odpowiednim czasie, skóra może stać się twarda, szorstka i łuszcząca się [8].
Obniża poziom cukru we krwi
W innym badaniu wykazano, że związki wodne znajdujące się w czarnym bzie mają podobne właściwości jak insulina w organizmie [9]. Wykazano również, że związki bioaktywne zawarte w jagodach wspomagają prawidłową odpowiedź organizmu na insulinę w przypadku spożywania posiłków o wyższej zawartości węglowodanów.
Leczy infekcje górnych dróg oddechowych
W badaniach laboratoryjnych przeprowadzonych w 2011 roku wykazano, że kultury bakterii poddane działaniu ekstraktów standaryzowanego ekstraktu z czarnego bzu zmniejszają swoje stężenie [10]. Poprzez powstrzymywanie namnażania się patogenów, ekstrakty z czarnego bzu mogą dać więcej czasu układowi odpornościowemu na walkę z obcymi, potencjalnie skracając czas, który spędzasz czując się źle.