Enzymy trawienne mogą poprawić funkcjonowanie twojego układu trawiennego i sprawić, że poczujesz się o wiele lepiej po zjedzeniu posiłku. Większość suplementów wspomagających trawienie zawiera mieszankę enzymów, ale przy tak wielu składnikach na każdej etykiecie, może być trudno wybrać odpowiedni suplement dla swoich potrzeb.
Poniżej przedstawiamy trzy wysoce skuteczne enzymy trawienne, które warto rozważyć przy wyborze suplementu.
1. Papaja
Papaja jest bogatym źródłem cennych enzymów proteolitycznych, takich jak papaina, chymopapaina, caricaina i glycyl endopeptidase, które mogą znacznie pomóc w procesie trawienia. Enzym papaina jest jednym z najbardziej skutecznych w rozbijaniu mięsa i innych białek, porównywalnym do enzymu pepsyny, który produkujemy w naszej trzustce.
W rzeczywistości, papaina jest często uważana za bardziej skuteczny enzym niż pepsyna. Spożywanie enzymu papainy z papai w posiłku zawierającym mięso może znacznie przyspieszyć jego trawienie. Może również pomóc w rozkładzie innych kłopotliwych białek, takich jak gluten w pszenicy i kazeina w mleku, które są często związane z problemami trawiennymi.
2. Bromelaina
Bromelaina jest enzymem znajdującym się w soku ananasowym i w łodydze ananasa i jest znany z tego, że poprawia trawienie. Używany do zmniejszania obrzęków i stanów zapalnych, bromelaina okazała się leczyć stan jelit, który obejmuje obrzęki i wrzody. Często stosowany w produktach wspomagających trawienie, bromelaina może również pomóc poprawić wchłanianie antybiotyków. Bromelaina wydaje się powodować wytwarzanie przez organizm substancji zwalczających ból i stany zapalne.
3. Kwas solny (HCL)
Kwas solny, zwany również HCL, jest jednym z wielu związków chemicznych uwalnianych w naszym żołądku, gdy spożywamy posiłek. Rolą kwasu solnego w żołądku, wraz z innymi sokami żołądkowymi, jest rozkładanie żywności i powodowanie uwalniania enzymów, które dalej wspomagają trawienie. HCl chroni również organizm przed chorobami, zabijając patogeny powszechnie występujące w żywności.
HCL suplementy mogą pomóc kwas żołądkowy do niszczenia szkodliwych bakterii, jak również złagodzić objawy zgagi. Niski poziom kwasu żołądkowego powoduje niestrawność, gazy, wzdęcia, refluks kwasowy, zaparcia i biegunkę. Suplementacja kwasem solnym w postaci Betainy HCL może znacząco pomóc osobom z niskim poziomem kwasu żołądkowego. Upewnij się, że wybrałeś produkt HCL, który zawiera pepsynę, ponieważ bez niej organizm nie może rozłożyć białek na peptydy wymagane do prawidłowego wchłaniania.