Zapach, smak, życiodajny zastrzyk energii - kawa jest po prostu fantastyczna. Nic więc dziwnego, że pijemy ją z coraz większym entuzjazmem od 1400 roku. Ale poza oczywistymi zaletami tego starożytnego naparu, istnieje szereg godnych uwagi korzyści zdrowotnych, które zasługują na wzmiankę (o ile oczywiście nie przesadzisz, starając się nie przekraczać czterech 8-uncjowych filiżanek dziennie (1)).
Po pierwsze, kawa poprawia nastrój, a jedno z badań wykazało, że ryzyko depresji jest o 20 procent niższe wśród kobiet, które piją cztery filiżanki kawy dziennie (2). Może ona również zwiększyć pamięć długotrwałą już przy dwóch filiżankach dziennie (3), zmniejszyć ryzyko cukrzycy (4), chronić przed chorobami wątroby (5) i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka skóry (6).
Ale co być może najważniejsze (przynajmniej jeśli chodzi o sprawdzanie pozycji na codziennej liście rzeczy do zrobienia), kawa zwiększa energię i wytrzymałość - nie tylko pomaga zachować czujność i koncentrację w pracy, ale, według jednego z badań, pomaga ćwiczyć dłużej, jeśli jest spożywana na godzinę przed treningiem (7). Mówimy tu o czarnym złocie, co?
5 dodatków do kawy, których powinieneś spróbować
Choć kawa w czystej postaci jest świetna, niektóre badania (i niepotwierdzone dowody od kawoszy) sugerują, że dodanie do niej strategicznych składników może zwiększyć jej efekty zwiększające wytrzymałość. Poniżej przedstawiamy pięć obiecujących dodatków, które sprawią, że Twoja kawa osiągnie kolejny poziom:
Zdrowe tłuszcze (olej kokosowy lub MCT)
Chociaż picie czarnej kawy jest dopuszczalne, może czasami powodować dreszcze lub powodować spadek energii, gdy stymulujące działanie kofeiny się wyczerpie - zwłaszcza, gdy jest spożywana na pusty żołądek. Dlatego właśnie idealnie jest pić kawę z posiłkiem, mówi Jen McDaniel, zarejestrowana dietetyczka z Clayton w stanie Missouri.
Ale często nie ma czasu na śniadanie, kiedy gorączkowo wybiegasz z domu do pracy. W takim przypadku najwygodniejszym rozwiązaniem jest dodanie zdrowych tłuszczów do porannego naparu. Buforuje to wpływ kofeiny na Twój organizm i zapewnia prawdziwe źródło energii dla Twojego mózgu i ciała (w postaci kalorii), dzięki czemu unikniesz załamania.
Niektóre szczególnie dobre opcje: Olej kokosowy i olej MCT, z których oba zawierają średniołańcuchowe trójglicerydy, formę tłuszczu, która jest szybciej wchłaniana i wykorzystywana jako natychmiastowe źródło paliwa przez organizm (8). Wykazano również, że średniołańcuchowe trójglicerydy zmniejszają poziom mleczanu w mięśniach, gdy są spożywane przed treningiem, uzupełniając już silne właściwości zwiększające wytrzymałość kawy (9).
Jak z nich korzystać: Po prostu wymieszaj łyżkę stołową oleju kokosowego lub MCT w filiżance gorącej kawy za pomocą zwykłego lub zanurzeniowego blendera (możesz też dodać trochę niesolonego masła z trawy, aby uzyskać dawkę kwasów tłuszczowych omega-3) i łyknij tę spienioną dobroć. Smakuje jak bogate, spienione latte i utrzyma Cię pełny i skoncentrowany przez kilka godzin.
Masło migdałowe
Masło migdałowe - podobnie jak oleje wspomniane powyżej - dostarcza dawkę tłuszczu i kalorii, które pomagają zbuforować wywołujące napięcie efekty kofeiny i utrzymać poziom energii. Dostarcza również dawkę białka i błonnika dla dodatkowej sytości i energii, a także hojną ilość magnezu, który jest niezbędny dla niezliczonych reakcji biochemicznych w organizmie. Wiele osób z niską zawartością magnezu ma tendencję do odczuwania senności, a jedno z badań wykazało, że magnez zwiększa wytrzymałość wysiłkową w porównaniu z placebo (10).
Jak go używać: Dla mroźnego, kawowego smoothie: Połącz 8 uncji schłodzonej kawy, 1 mrożonego banana i 2 łyżki stołowe masła migdałowego w blenderze i przecedź do uzyskania gładkiej konsystencji. Kremowe latte na bazie masła orzechowego: Połącz 8 uncji gorącej kawy, odrobinę mleka (zwykłego lub roślinnego) i 1-2 łyżki masła migdałowego w blenderze i puree aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Cynamon
Jeśli masz tendencję do picia kawy z cukrem lub ze słodkimi przekąskami, możesz mieć problemy z łaknieniem i brakiem energii, dzięki (lub nie dzięki?) efektom podwyższania poziomu cukru we krwi, jakie wywołują węglowodany rafinowane. Na szczęście, cynamon pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i utrzymać go na stałym poziomie (11), zwłaszcza gdy jest spożywany z węglowodanami lub cukrami, mówi McDaniel. Tak więc dodanie go do kawy może pomóc w utrzymaniu równego poziomu energii, dzięki czemu możesz pozostać aktywna i uniknąć popołudniowej chęci na drzemkę.
Jak go używać: Cynamon sam w sobie nie łączy się zbyt dobrze z kawą. Rozważ więc dodanie go do kawy z odrobiną mleka lub oleju kokosowego. Jest to również fantastyczne w jednym z masła migdałowego receptur powyżej.
Adaptogeny (Ashwagandha i Maca)
Stres i kawa zazwyczaj nie powinny się mieszać. Po tym wszystkim, picie kawy, gdy jesteś całkowicie przytłoczony zazwyczaj po prostu zamienia cię w nerwowy, niespokojny bałagan. Ale co zrobić, kiedy jesteś zestresowany i naprawdę potrzebujesz zastrzyku energii? Po pierwsze, spróbuj ograniczyć się do jednej filiżanki kawy. Po drugie, rozważ dodanie adaptogenów do swojego naparu.
Adaptogeny to naturalne substancje (często zioła lub grzyby lecznicze, z których wiele ma swoje korzenie w medycynie ajurwedyjskiej), które pomagają organizmowi przystosować się do stresu. Istnieje wiele różnych opcji do wyboru, z których każda ma unikalne korzyści zdrowotne, ale dwie, które mogą stanowić godny dodatek do Twojej kawy to ashwagandha i sproszkowany korzeń maca. Oprócz utrzymania na równi, ashwagandha może zwiększyć wytrzymałość fizyczną (12), a maca może zwiększyć energię i poprawić wydajność ćwiczeń (13) (i - dodana premia - zwiększyć libido!).
Jak z nich korzystać: Same proszki adaptogenowe mają tendencję do bycia dość gorzkimi, więc łączenie ich ze składnikami zwiększającymi zawartość tłuszczu i smak może pomóc. Spróbuj dodać porcję sproszkowanej ashwagandhy lub maca do filiżanki gorącej kawy wraz z odrobiną pełnotłustego mleka kokosowego i łyżeczką bogatego w magnez kakao w proszku.
Kolagen
Chcesz nasycić się i wzmocnić wytrzymałość jaj bez konieczności używania żeliwnej patelni? W takim razie kolagen jest kluczowym dodatkiem do kawy na pracowite poranki, dostarczając potężną dawkę białka (około 18 gramów na porcję, w zależności od marki), która pomoże Ci z łatwością przetrwać poranną sesję ćwiczeń lub prezentację w pracy. Bonus: kolagen wspomaga również zdrowie układu odpornościowego i pokarmowego oraz poprawia zdrowie i wygląd włosów, paznokci i skóry, co czyni go wszechstronnie dobrym wyborem.
Jak go używać: Kolagen w proszku jest jednym z tych rzadkich składników, które doskonale rozpuszczają się zarówno w mrożonej jak i gorącej kawie, i nie ma żadnego smaku. Więc po prostu wymieszać go do każdego rodzaju kawy, które lubisz - lub użyć go jako dodatek do każdej z powyższych sugestii! Osobiście, lubię dodać go do mojego porannego naparu z odrobiną pełnotłustego mleka kokosowego dla dodatkowej mocy.
Czy masz zamiar spróbować dodać te składniki do swojej kawy? Podziel się tym w sekcji komentarzy poniżej.