Uwielbiam smoothie na bazie mleka orzechowego, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt jest zawsze taki sam - gęste, pyszne i sycące smoothie. Najczęściej robię swoje mleko z migdałów lub orzechów laskowych. Mleko jest lekko słodkie z lekkim orzechowym posmakiem.
Autor: Olya Malysheva
Dzięki kakao i suszonym morelom, smoothie zamienia się w prawdziwy deser. Jeśli banany zostaną wcześniej pokrojone w krążki i zamrożone, smoothie wyjdzie jeszcze gęstsze, podobne do klasycznego milkshake'a. Namocz suszone morele w gorącej wodzie przez kilka minut, aby dobrze je wymieszać.
Ja używam profesjonalnego blendera, ale zwykły blender też się nada. Samodzielny blender najlepiej sprawdza się w przypadku smoothies.
Czekoladowe smoothie
(na 2 porcje)
70 g surowych orzechów laskowych lub migdałów
300 ml wody
szczypta soli
3 wstępnie pokrojone mrożone banany
3 do 4 suszonych moreli (można je namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut, aby zmiękły)
2 daktyle lub łyżka miodu (nie musisz dodawać żadnego)
2 łyżki kakao
sok z 1/2 limonki
1 kawałek gorącej czekolady
Najpierw zmiksuj orzechy z wodą w blenderze i przecedź przez sito lub gazę.
Powstałe w ten sposób mleko orzechowe zmiksuj w blenderze z pozostałymi składnikami.
Zetrzeć na tarce kawałek czekolady. Rozlać smoothie do szklanek i posypać wiórkami czekoladowymi.
Jak wybrać naturalne suszone morele
Jak zrobić mleko orzechowe