Jest to rodzaj sałatki, którą lubię przygotowywać, kiedy moje ciało domaga się proteinowej poprawki. Tutaj ciecierzyca, ser i wiejskie jajka znajdują się na jednym talerzu. Ta sałatka mogłaby z łatwością zastąpić cały obiad lub kolację. Byłoby też pyszne z suszonymi pomidorami lub oliwkami. W wersji wegańskiej zamiast sera można dodać prażony sezam lub pestki dyni, a zamiast jajek ser tofu.
Autor: Olya Malysheva
Sałatka z kiełkującej ciecierzycy z jajkiem
- 100-150 g świeżego szpinaku
- 1 awokado
- 1 czerwona słodka papryka
- 50 g sera owczego
- Oliwa z oliwek tłoczona na zimno
- Sól i pieprz do smaku
Dla ciecierzycy:
- 1 opakowanie kiełkowanej ciecierzycy (100-150g)
- 2 łyżki śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego
- Mieszanka przyprawowa z curry lub miodunką
+ 2 wiejskie gotowane jajka
Opłucz ciecierzycę i uduś ją na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek, curry lub humeli suneli i dwiema łyżkami śmietanki kokosowej. Dusimy, aż ciecierzyca będzie miękka.
Ugotuj jajka wiejskie w woreczku - doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez dokładnie trzy minuty. Ostudzić i obrać z łupin.
Opłukać i osuszyć szpinak. Pokroić w kostkę awokado i czerwoną paprykę. Zetrzeć ser na tarce. Wymieszać wszystko razem z ugotowaną ciecierzycą. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Ułożyć sałatkę na talerzu. Udekoruj jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Olya MalyshevaPrzepisySałatki i dodatki