Jeśli kiedyś otworzę pełną kawiarnię z sałatkami, dodatkami i zupami, na pewno znajdzie się w niej danie z takim połączeniem: słodkie bataty, dojrzałe awokado, jajko i pieczone pomidory. Doskonale! Bataty można po prostu posiekać na tarce i delikatnie podsmażyć, tworząc płaski chleb. Możesz też dodać jajko i trochę mąki, aby uzyskać pełnowartościowy naleśnik. Bataty można zastąpić dynią lub zwykłymi ziemniakami. Zamiast jajka można dodać miękki kozi ser lub tofu.
- 2 bataty, rozdrobnione na tarce
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki suszonego czosnku
- 2 szczypty płatków chili
- sól i pieprz
- Skropić pomidory oliwą i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut.
- Starte bataty wymieszać w misce z solą, pieprzem i czosnkiem. Wycisnąć rękoma i odsączyć z nadmiaru soku. Uformować w tortille. Można też dodać jajko i trochę mąki, aby zagęścić kluski. Smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
- Awokado przekroić na pół i cienko pokroić.
- Ugotuj jajko na miękko (3 minuty we wrzącej wodzie).
- Połóż chleb z batatów na talerzu, na wierzchu ułóż awokado, jajko i pomidora. Posypać płatkami pieprzu i solą ????????.
Zdjęcie: @miammiamyum
PrzepisySałatki i dodatki