Zima to czas ciepłych uścisków i gorących zup. Zrobienie tej zupy krem jest prawie tak proste jak przytulanie. Zupa bazuje na zaledwie trzech składnikach - buraku, marchewce i mleku cedrowym.
Autor: Olya Malysheva
Pierwszy raz dodałam mleko cedrowe do zupy krem z dyni, kiedy w domu nie było mleka kokosowego, a trzeba było dodać coś kremowego. Było pyszne, obfite i sprawiło, że chciałam więcej. Mleko cedrowe można teraz znaleźć w wielu supermarketach, jest to godna rosyjska alternatywa dla mleka migdałowego. Mleko cedrowe ma bogatszy smak, który dobrze komponuje się z deserami, a także z warzywami i dodatkami do dań.
Zupa krem z buraków z mlekiem cedrowym
(na 2-3 porcje)
- 3 średnie marchewki
- 1 średni burak
- 3 do 4 szklanek wody (w zależności od wielkości warzyw)
- 200 ml mleka cedrowego
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- sok z 1/3 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji
+ ser kozi lub owczy
Obrać warzywa, pokroić w kostkę i przesłać do rondla z wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do średniego poziomu i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj do garnka koncentrat pomidorowy, curry, sól i mleko cedrowe. Smażyć wszystko razem przez kilka minut na małym ogniu. Wyłącz ogień i dodaj sok z 1/3 cytryny lub trochę więcej, jeśli lubisz łagodniejszy smak.
Zmiksuj zupę za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę rozlać do talerzy, posypać świeżo zmielonym pieprzem, dodać bryndzę i świeże zioła. Kolacja gotowa!
Olya MalyshevaPrzepisyZupy