Kiedy widzę świeże truskawki z Grecji na straganach z owocami, trudno mi się oprzeć! Jeszcze niezbyt słodkie, ale bardziej aromatyczne i smaczne niż holenderskie. Sprzedawca zasugerował "cukier posypkę" dla słodyczy, ale jest lepszy pomysł!
Jagody, które nie są jeszcze super dojrzałe są świetne do smoothie, podobnie jak mrożone jagody (które tracą trochę smaku po zamrożeniu). Do truskawek dodaję mrożone wiśnie, żurawinę, borówki lub borówki, aby uzyskać bogatszy smak. W połączeniu ze słodkim bananem tworzy pyszne jagodowe smoothie. Mięta dodaje świeżości, smaku i korzyści.
Jagodowe smoothie z miętą
(na 2-3 porcje)
200g świeżych truskawek (lub pół opakowania mrożonych)
150g (pół opakowania) mrożonej żurawiny/żurawin lub wydrylowanych wiśni
2 banany
1 filiżanka liści mięty
1 szklanka wody
Umieść składniki w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiego, gęstego smoothie.