Plan na ten niedzielny wieczór jest taki, że cała rodzina będzie dekorować choinkę (i postara się, żeby kolekcja balonów mamy przetrwała ????????????). A teraz, wracając po długim spacerze, spieszymy się, by wysłać dynię do upieczenia w piekarniku, by potem zrobić sos z dyni i nerkowców. Gorący tost z kiełkującej pszenicy, sos dyniowy i biała fasola z ziołami - mmm! Przepis znajduje się w tym poście.
Taki sos z pieczonej dyni będzie również pysznym dodatkiem do makaronów, płatków śniadaniowych i pieczonych warzyw. A na chlebie tostowym jest wyjątkowo pyszny! Najczęściej kupujemy chleb z kiełkującej pszenicy. Lubię chleb ze sklepów Vkusville i Garden City. W zwykłych supermarketach można czasem znaleźć chleb firmy Riga Bread, produkowany wyłącznie z mąki żytniej bez dodatku rafinowanej mąki pszennej. Zamiast fasoli do tego sosu można dodać młody ser, jajka lub orzeszki piniowe.
Tosty z sosem dyniowym i białą fasolą
- 1 mały kabaczek butternut
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody pitnej
- 1/4 szklanki niegotowanych nerkowców
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki
- Sól himalajska do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 1 filiżanka białej fasoli z puszki lub ugotowanej
- 1/4 szklanki zielonej cebulki, cienko pokrojonej
- 1/2 szklanki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- Pieczywo tostowe w tosterze lub na ruszcie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
- Obrać dynię i pokroić na małe kawałki. Wymieszaj z dwiema łyżkami oliwy z oliwek, szczyptą soli i pieprzu. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez około 30 minut, aż będą miękkie.
- W małej misce wymieszaj białą fasolę z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, zieloną cebulą, pietruszką i sokiem z cytryny, a następnie odstaw na bok.
- Kiedy dynia jest gotowa, zmiksuj ją w blenderze razem z wodą, nerkowcami, czosnkiem, kurkumą, papryką, szczyptą soli i pieprzu. Mieszać do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
- Chleb tostowy w tosterze lub na patelni, dodać sos dyniowy i fasolę. Posypać pieprzem i solą i podawać.
Zdjęcia i przepis: withfoodandlove.com
PrzepisySałatki i dodatki