Niedziela Super Bowl nie oznacza, że musisz się obżerać. Dzięki tym dwóm zdrowym i pysznym przepisom nie będziesz żałować swoich przekąsek. Zamień swoje pełne nabiału dipy na kremowy hummus z awokado i jarmużu lub spróbuj naszych kalafiorowych "skrzydełek", które są tak dobre, że będziesz myśleć, że jesz kurczaka. To jest dopiero powód do radości!
Hummus z jarmużu i awokado
SKŁADNIKI
2 filiżanki posiekanego, kręconego jarmużu
1/2 łyżki oleju kokosowego
2 awokado
2 łyżki soku z cytryny
1 puszka serc karczochów
2 łyżki nasion konopi
1 łyżka mielonego czosnku
Sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jarmuż gotować w oleju kokosowym do miękkości.
W blenderze połączyć awokado, cytrynę, listek i pieprz
Opłukać, osuszyć i pokroić na ćwiartki karczochy
Połączyć krem z awokado, jarmuż i serca karczochów w misce i dobrze wymieszać.
Przechowywać w szczelnym pojemniku i można przygotować na 1-2 dni przed czasem
"Skrzydełka" z kalafiora
SKŁADNIKI
1 główka kalafiora
Na ciasto
½ szklanki mąki uniwersalnej
½ szklanki wody
odrobina sosu sriracha
½ łyżeczki cebuli w proszku
¼ łyżeczki czosnku w proszku
Dla sosu BBQ
¼ filiżanki sosu BBQ
3 łyżki roztopionego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzać piekarnik do 450 stopni.
Pokroić główkę kalafiora na kawałki.
W oddzielnej, średniej wielkości misce, połączyć wszystkie składniki ciasta.
Zanurzyć każdy kawałek kalafiora w cieście i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec przez około 15 minut, aż ciasto po prostu stwardnieje
W innej oddzielnej misce, połączyć składniki sosu
Wyjąć kalafiora i posmarować sosem "skrzydełka".
Piec przez dodatkowe 5 minut
Podawać z selerem naciowym i serem pleśniowym