Placek cebulowy i paluszki z mąki orkiszowej z przepisu mamy mojego męża to jedne z najpopularniejszych przepisów, które zamieściłaś. Te proste i pyszne placki ziemniaczane też są z jej przepisu! Są pyszne jedzone z kwaśną śmietaną i młodym serem, z pieczarkami, awokado i dowolnymi warzywami. Dodaję odrobinę kurkumy, aby uzyskać złoty kolor. Możesz też eksperymentować z innymi przyprawami, dodać zieloną cebulkę lub czosnek. Dzieciom też się spodoba ????????
Na 8 do 10 naleśników:
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 1 jajko
- 30g masła (można zastąpić 2-3 łyżkami oliwy z oliwek)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie studzimy i ugniatamy. Dodać jajko, masło i mąkę. Wymieszać do uzyskania konsystencji purée bez grudek. Uformować małe placki i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Podawać na gorąco ????????
Przepisy Sałatki i dodatki