Proces marynowania kapusty, pieczenia i podawania majestatycznego dania przypomniał mi coś, co moja mama i ja robiłyśmy z kurczakiem jakieś 10 lat temu. W kuchni pachniało też pieczonym czosnkiem, a nasz pies pilnował kuchenki, skomląc w oczekiwaniu. Kurczak był przeszłością, a tę kapustę z chęcią zrobię na następny rodzinny obiad. Cała pieczona wzdymająca kapusta będzie smaczną ozdobą stołu.
Autor: Olya Malysheva
Najważniejsza w tym przepisie jest marynata z jogurtu i przypraw. Zrobiłam go z curry, które zawsze kupuję w Indian Spices lub w dziale gourmet w Stockmann's. Przepis Sary z My New Roots używa mieszanki tandoori. Spróbuj z przyprawami, które masz do dyspozycji i nie bój się eksperymentować. W razie potrzeby, jogurt z koziego mleka w marynacie można zastąpić mlekiem kokosowym.
Kiełki szybciej się upieką, jeśli nie włożysz ich do piekarnika w całości, ale pokroisz je na różyczki. Będzie mniej uroczyście, ale równie smacznie. Blachę do pieczenia smarujemy ghee i układamy na niej pokrojoną kapustę. Kapustę zalewamy marynatą i pieczemy w piekarniku przez co najmniej godzinę, a następnie wkładamy do lodówki.
Kalafior zapiekany w jogurcie i curry.
1 średnia kiełka kalafiora (ok. 1,5 kg)
łyżka ghee (masło klarowane)
Marynata
150 ml jogurtu z koziego mleka
3-4 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka curry
Zielony sos
150 ml jogurtu z koziego mleka
1 pęczek liści pietruszki
1 łyżeczka musztardy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
2 szczypty soli
Kapustę umyć i usunąć z niej liście. Posiekaj czosnek i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Użyłam blendera, aby uzyskać szybką i gładką konsystencję, ale możesz się bez niego obejść. Kapustę włożyć do salaterki lub rondla i zalać marynatą. Upewnij się, że pokrywa ona kapustę z każdej strony. Pozostawić kapustę w marynacie w lodówce na co najmniej godzinę (maksymalnie 12 godzin).
Pokryć blachę do pieczenia i samą kapustę ghee i wysłać do piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około godzinę, aż kapusta stanie się miękka i złocista. Pozostałą marynatą skrapiam kapustę na 10 minut przed przygotowaniem.
Do zielonego sosu posiekać pietruszkę i wymieszać z jogurtem i resztą składników. Można również użyć blendera.
Przed podaniem posmarowałam ugotowany już jarmuż jeszcze odrobiną ghee. Gorąca, rumiana kapusta i zielony sos są gotowe do uświetnienia stołu!