Mam wiele powodów, aby kochać zielone smoothie - smoothie z owoców, jagód lub warzyw w połączeniu ze świeżymi ziołami. Po pierwsze, są niezwykle zdrowe - zawierają witaminy, minerały, antyoksydanty i aminokwasy, dzięki czemu zapewniają nam żywą, promienną skórę i zdrowy organizm. Po smoothie, jakim jest naturalny napój energetyczny, chce się działać, a nie siedzieć na kanapie. Po drugie, smoothies są łatwe i szybkie w przygotowaniu - wszystko, czego potrzebujesz, to wydajny blender. Po trzecie, brak monotonii! Smoothies mają wiele odmian. A co najważniejsze - są naprawdę smaczne!
Autor: Olya Malysheva
Wiele osób słysząc "zielenina" wzdryga się, wyobrażając sobie smak płynnej pietruszki. Ale przy proporcji nawet 40% zieleniny do 60% owoców, smak owocowy wygrywa. Do słodkich owocowych smoothie nadaje się świeża mięta lub zielenina o neutralnym smaku - sałata, pietruszka, szpinak. Do niesłodzonych smoothie warzywnych, które najlepiej spożywać jako świeże zimne zupy, nadają się ostre i pachnące zioła (bazylia, rukola, koperek, kolendra).
W przeciwieństwie do sałatek, zioła i owoce w smoothies są już dokładnie rozdrobnione w blenderze, co oznacza, że wszystkie zawarte w nich korzyści zdrowotne są łatwo przyswajane przez organizm.
Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z zielonego smoothie:
Pij zielone smoothie niezależnie od innych pokarmów jako pełnowartościowy posiłek. Spróbuj wypić kilka szklanek smoothie jako energetyczne śniadanie, smaczną przekąskę po południu lub lekką kolację.
Pij smoothie małymi łykami, przeżuwając je w ustach. Można użyć łyżeczki.
▪ Dodaj banana, daktyle, miód lub syrop klonowy, aby osłodzić smoothie.
Klasycznym wariantem jest smoothie z wodą. Aby uzyskać gęstszy i bardziej pożywny napój, zamiast wody użyj mleka sojowego lub orzechowego albo dodaj garść płatków owsianych.
▪ Dodaj kiełki do smoothie jako super zdrowy składnik.
Najlepiej jest wypić smoothie zaraz po przygotowaniu. Jeśli przechowywane, w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce i nie dłużej niż jeden dzień.
Zimowe opcje smoothie:
Kiwi smoothie
(2 porcje)
2 owoce kiwi
1 banan
pół dużej gruszki (np. Abbot) lub 1 mała gruszka
1 średni pęczek pietruszki (liście)
łyżka soku z cytryny
1,5 szklanki wody
Obierz kiwi i banana, posiekaj owoce i przełóż wszystkie składniki do blendera. Kiedy składniki zostaną zblendowane na gładką i gęstą masę, smoothie jest gotowe!
Smoothie miętowo-kokosowe
(2 porcje)
¼ świeżego orzecha kokosowego
1 banan
świeże liście mięty
1,5 szklanki wody
Próbuj różnych wariantów, eksperymentuj z ulubionymi owocami i warzywami.