Dojrzałe banany są uniwersalną bazą do szybkich domowych lodów. Nie potrzebujesz maszynki do robienia lodów, śmietany ani mleka. Zamiast tego potrzebujesz dojrzałych owoców, jagód i blendera.
Autor: Olya Malysheva
Do robienia lodów najlepiej wybierać najsłodsze dojrzałe banany. Zielony kolor skórki wskazuje, że jest to banan niedojrzały. Na skórce dojrzałego banana powinny być widoczne brązowe plamki. Dojrzałe banany psują się szybciej, więc kiedy kupuję kilka gałązek tych bananów, obieram je jeszcze tego samego wieczoru, kroję na małe kawałki i wkładam do plastikowego pojemnika do zamrażarki. Przez następne kilka dni trafiają do smoothie, mleka migdałowego lub jednego z wariantów lodów owocowych.
Lody brzoskwiniowe z konfiturą malinową
4 dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone.
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka stołowa miodu
2 duże nektarynki lub brzoskwinie
1 łyżka mleka migdałowego (można pominąć)
zawartość jednej laski wanilii
szczypta soli
Na dżem malinowy:
150 g malin
1 łyżka miodu, syropu klonowego lub syropu z topinamburu
1. obrać banany, pokroić w plasterki i posiekać na noc w zamrażarce.
2. Maliny i miód (lub syrop) zmiksować w blenderze, a gotowy dżem przelać do miseczki.
3. Wyjmij banany z zamrażarki i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej, a następnie włóż je do blendera lub rozdrabniacza. Dobrze zmiksuj kawałki mrożonego banana (możesz potrzebować trochę więcej cierpliwości w zależności od mocy blendera). W razie potrzeby dodaj łyżkę mleka migdałowego lub kokosowego, ale nie więcej - inaczej skończysz z zupą bananową.
4. Kiedy blender zamieni banany w lody, dodaj olej kokosowy, miód, wanilię i sól i ponownie zmiksuj. Dodaj pokrojone brzoskwinie i wymieszaj lody widelcem lub kilkoma ruchami blendera - tak, aby kawałki pozostały w całości. Podawać natychmiast z konfiturą malinową na lodach i posypką z plasterków owoców.