Kiedy nadchodzi zimna pogoda, lubię jeść pieczone warzywa z sałatką. Są cudownie sycące i tak łatwe do zrobienia - umyj je, wyślij do piekarnika, przypomnij sobie o nich godzinę później i zjedz je z zapałem!
Autor: Olya Malysheva
Pieczona dynia, burak, marchew, cebula lub cukinia - lżejsza wersja znanego wszystkim pieczonego ziemniaka. Nie obieram młodych buraków i marchewek z targu - piekę je bezpośrednio w skórce. Wystarczy przekroić buraki na pół, a małe marchewki można wysłać do piekarnika w całości. Duże marchewki obieram, kroję na pół i wzdłuż.
Częściej niż zwykle w moim piekarniku pojawia się słodka dynia. Można też upiec ją w skórce - w piekarniku zrobi się miękka po 40 minutach i łatwo będzie ją obrać. Wystarczy przekroić dynię na pół lub na cztery części, usunąć pestki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C.
Warzywa zapiekam w szklanym naczyniu, bez oleju lub z odrobiną ghee. Czosnek, przyprawy i zioła nadają warzywom szczególny smak i aromat.
Warzywa pieczone
Którekolwiek z tych warzyw:
dynia
burak
marchewka
koper włoski
cebula
cukinia
papryka
+
1-2 ząbki czosnku
curry/ chmiel suneli lub inne przyprawy
mieszanka ziół (bazylia, pietruszka, koperek, tymianek)
sól i pieprz
oliwa z oliwek/ghee
1/2 cytryny
Rozgrzać piekarnik do 180˚C. Rozgnieść czosnek i natrzeć nim warzywa. Warzywa posypać przyprawami i ziołami. Wstaw warzywa do piekarnika na 40-70 minut (czas zależy od warzywa i jego wielkości, połówki buraków będą się piekły około 70 minut, dynia i cukinia będą gotowe po około 40 minutach). Gotowe warzywa wyjąć z piekarnika i skropić oliwą i sokiem z cytryny. Są wspaniałym dodatkiem lub częścią obfitej sałatki.