To najdłuższy przepis na kanapkę, jaki widziałam, ale warto. Świeże i kiszone warzywa, awokado, sos z jogurtu greckiego, kozi ser i razowy chleb - z takiego połączenia może powstać tylko bardzo smaczna kanapka.
Marynowane warzywa można zastąpić warzywami pieczonymi. I w ogóle, przepis może być bezpiecznie uproszczone lub zmienione, biorąc jego podstawę do inspiracji.
Do kiszonych warzyw:
- 1 filiżanka naturalnego octu jabłkowego z cydru
- 1/4 szklanki cukru rafinowanego
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki warzyw w dowolnych proporcjach: starta marchew, ogórek pokrojony w plasterki, czerwona cebula
Reszta składników:
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 2 dojrzałe awokado
- 170 g młodego sera koziego
- 250 g liści sałaty (bez twardych podstaw)
- 8 kromek chleba pełnoziarnistego tostowego lub grillowanego na ruszcie
- ½ długiego ogórka, pokrojonego cienko po przekątnej
- 1 filiżanka kiełków
Aby przygotować marynatę do warzyw, wlej do rondla ocet, cukier, sól i wodę, a następnie doprowadź do wrzenia. W tym czasie do szklanego słoika włożyć pokrojone warzywa. Gorącą marynatą zalać warzywa, przykryć i pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Marynować warzywa przez dwa tygodnie i przechowywać w lodówce.
Aby przygotować sos, zmieszaj jogurt, sok z cytryny i trzy łyżki oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Umieść miąższ awokado w misce, dodaj łyżkę oliwy z oliwek i zrób puree.
Wymieszaj kozi ser z dwiema łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Liście sałaty wymieszać z sosem jogurtowym.
Rozłóż krem z awokado na czterech kromkach chleba. Na wierzchu ułożyć liście, następnie ogórki, kiełki i kiszone warzywa. Pozostałe cztery kromki posmarować kozim serem i przykryć nimi kanapki. Zrobione!
Zdjęcie: @bonappetitmag
PrzepisySałatki i dodatki