Trzymanie się diety paleo (lub jakiejkolwiek innej diety w tej kwestii!) podczas świąt to prawdziwy test woli. Obserwowanie, jak wszyscy inni oddają się słodkim, zakazanym smakołykom, może naprawdę osłabić Twojego świątecznego ducha. Na szczęście istnieją sposoby, aby uczestniczyć w świątecznej zabawie bez poświęcania swojego zdrowego stylu życia! Te paleo pierniczki są nie tylko zabawne do upieczenia, ale także łatwe do zrobienia w dużych partiach na przyjęcia i spotkania rodzinne.
Spróbuj tych pierniczków i daj nam znać, co o nich myślisz!
Składniki
1 1/2 szklanki mąki migdałowej
3/4 filiżanki mąki z tapioki
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oleju kokosowego
2 1/2 łyżki czystego syropu klonowego
3 łyżki melasy
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka wody
Opcjonalnie: 1/3 szklanki proszku z owoców mnicha.
Instrukcje
1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
2. W misce do mieszania ubijemy razem mąkę migdałową, skrobię z tapioki, imbir, cynamon, goździki i sól.
3. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy, melasę i wanilię do suchych składników i ubijaj elektrycznym mikserem, aż powstanie gęste ciasto. Być może będziesz musiał mieszać przez minutę lub dwie, aż ciasto się połączy. Nie martw się o nadmierne mieszanie ciasta, ponieważ nie zawiera ono glutenu, nie możesz go zbytnio rozwinąć i stworzyć twardych ciasteczek!
4. Umieść ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru pergaminowego. Rozwałkuj ciasto na grubość 1/4″. Odstawić ciasto do lodówki na 30 minut.
5. Odklej górną warstwę pergaminu z arkusza ciasta. Wyciąć kształty piernikowego ludzika za pomocą wykrawacza do ciasteczek i umieścić piernikowe ludziki w odległości 1″ od siebie na przygotowanej blasze.
6. Piec ciasteczka przez 10-12 minut. Pozostawić do ostygnięcia na patelni i przechowywać w szczelnym pojemniku.
7. Udekoruj wybranym lukrem i polewami!
Źródło przepisu: MyNaturalFamily.com