W poprzednim poście opowiedziałam Wam o prostym przepisie na deser z awokado. Ten przepis na ciasto czekoladowe z awokado jest tylko trochę bardziej skomplikowany, ale o wiele bardziej spektakularny. Jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Najlepiej jest zrobić to ciasto wieczorem i włożyć na noc do zamrażarki, aby dobrze stwardniało. Rano czeka na Ciebie gotowy deser czekoladowy z delikatnym kremem z awokado i chrupiącą bazą z daktyli i migdałów.
Czekoladowe ciasto z awokado
Na bazę:
- 8 daktyli królewskich bez pestek
- 1 filiżanka migdałów
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Na górną warstwę:
- 3 duże dojrzałe awokado
- 3/4 szklanki syropu z topinamburu lub syropu klonowego
- 1/2 szklanki kakao w proszku
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub zawartość dwóch lasek wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- Świeże jagody do dekoracji
- Zmiksuj migdały, daktyle i sól w blenderze, aż powstanie lepkie ciasto. Przełożyć do formy o średnicy 22 cm i równomiernie rozłożyć. Umieść w zamrażarce, podczas gdy będziesz robić drugą warstwę.
- Wszystkie składniki na warstwę wierzchnią wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Jeśli wyczuwalny jest smak awokado (może to być spowodowane tym, że awokado było zbyt dojrzałe), dodanie łyżki lub dwóch pasty orzechowej lub urbechee pomoże to zniwelować. Przygotowany krem wyłożyć na dolną warstwę i wygładzić szpatułką.
- Włóż ciasto do zamrażarki na 3 godziny lub na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi jagodami.