To chyba nasz nowy ulubiony obiad! W batatach zakochaliśmy się już dawno temu i do tej pory najczęściej je po prostu piekliśmy. Do puree z batatów jest idealne. Wychodzi delikatny i słodki, a w połączeniu z suszonymi pomidorami jest bardzo, bardzo smaczny!
Autor: Olya Malysheva
Ten przepis ma dwa warianty - z użyciem śmietanki i mleka orzechowego. Wypróbowaliśmy oba warianty i każdy z nich nam się podobał. Jeśli nie jesz nabiału, w przepisie możesz użyć dowolnego orzechowego, niesłodzonego mleka o neutralnym smaku (z migdałów, orzechów laskowych lub brazylijskich).
Do tego przepisu dodaliśmy również ziarna kukurydzy. Jest szczególnie smaczna, jeśli ugotowaną kukurydzę posmaruje się lekko masłem i upiecze w piekarniku na złoty kolor. Młoda kukurydza może być dodawana na surowo - wystarczy odciąć słodkie ziarna od kolby.
Tłuczone bataty z suszonymi pomidorami i słodką kukurydzą
(na 3 porcje)
1 kg batatów
250 ml śmietanki lub mleka z orzechów laskowych
100 g suszonych pomidorów
1 kolba kukurydzy
6 ząbków czosnku
łyżka masła lub oliwy z oliwek
kilka gałązek zielonej cebulki
sól do smaku
Bataty gotujemy w skórce do miękkości (około 30 minut). Całe ząbki czosnku i kolbę kukurydzy (pokrojoną na trzy części) w czasie, gdy bataty się gotują i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Śmietanę lub mleko z orzechów laskowych wyjmij wcześniej z lodówki, aby nie trzeba było dodawać jej na zimno. Drobno posiekać zieloną cebulę i suszone pomidory. Odciąć ziarna z kolby kukurydzy i przekroić ząbki czosnku na pół.
Ugotowane bataty wyjąć z patelni i delikatnie obrać. Posiekaj bataty i włóż je do blendera razem ze śmietaną lub mlekiem orzechowym. Do purée dodajemy łyżkę masła oraz sól do smaku i jeszcze raz miksujemy za pomocą blendera. Rozdrobnione suszone pomidory wmieszać do purée za pomocą łyżki. Wyłożyć puree na talerz i posypać plasterkami pomidora, ziarnami kukurydzy i świeżą dymką, a następnie dodać upieczony czosnek. Nie zapomnij dodać do puree świeżych warzyw i smacznego!